1 Mayıs Afişi 41. Yaşında - Afişi Çizen Orhan Taylan Anlattı

1976 yılında çizilen ve 41 yıldır 1 Mayıs'ın simgesi haline gelen afişin hikayesini ressamından dinlemek ister misiniz?

Yayınlanma:
1 Mayıs Afişi 41. Yaşında - Afişi Çizen Orhan Taylan Anlattı

1976 Yılında çizilen ve 1978 yılında Dünya Sendikalar Federasyonu tarafından en iyi afiş seçilen 1 Mayıs afişinin ressamı Orhan Taylan afişin hikayesini Gazete Habertürk'ten Ümran Avcı'ya anlattı anlattı.

Ressam ve heykeltraş olan Orhan Taylan, 1 Mayıs iş bayramı emek ve dayanışma gününün simgesi haline gelmiş afişin doğuş doğuş hikayesini anlattı.

1976 yılında nisan ayının sonlarına doğru Disk yöneticilerinin kendine telefonla ulaşarak "bize çok acele bir afiş lazım" dediklerini belirten Orhan Taylan, hemen afişi çizmeye başlıyor ve 1 saatte bu afişi tamamlamayı başarıyor. Aynı gece sabaha karşı afişi gelip aldıklarını belirten Taylan,   "Çizmesi bir şey değil, içime de sinmedi ayrıca. Daha iyi olabilirdi o afiş. Dünyayı pergelle çizdim, elleri kara kalemle çizdim. O yüzden çizim tekniği açısından hafif uyumsuzluk oldu. Dünyayı da kara kalemle çizmeliydim" dedi

Afiş 2 Yıl Sonra Katıldığı Yarışmada Dünya Birincisi Oldu - işte o afiş

1-mayis-afisi

1978 yılında Dünya Sendikalar Federasyonu’nun yarışmasında bir çok ülkenin temsilcisini geride bırakarak 1. seçilen afişin ödülü için ilginç bir teklifte bulunmuşlar. Ödül olarak istersen para verelim istersen de eşinle birlikte 15 gün Prag'da seni misafir edelim demişler ve Orhan Taylan Prag'a gitmeyi tercih etmiş.

Her yıl 1 Mayıs'ta meydanlarda afişi gördükçe gururlandığını dile getiren Taylan, oğlunun afişini görüp "bu babamın işi" demesinden ise kıvanç duyuyor.

1 Mayıs ile ilgili köşe yazılarımıza aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz;

1 Mayıs Memurun ve Mamurun Bayramı

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.