1 Mayıs Memurun ve Mamurun Bayramı

5Haber.com Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Bora işçinin ve emekcinin bayramı 1 Mayıs'ı yazdı? 1 Mayıs Nedir? İşçi nedir? Çocuk işciler alt başlıklarıyla yazımız sizlerle

Yayınlanma:
1 Mayıs Memurun ve Mamurun Bayramı

1 Mayıs, bütün dünyada İşçi ve Emekçi Bayramı olarak kutlanmaktadır. Bugün de bir çok yerde 1 Mayıs nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, hangi ülkelerde resmi bayramdır, nerelerde kutlanır gibi informatik bilgiler bulmanız mümkündür.

Ancak 1 Mayıs, ülkemizde hiç de 1 Mayıs değildir!

Açılımlar sürecinde bayram haline getirilen 1 Mayıs, açılımların ilk senesinde şen şakrak bir şekilde kutlandı. Ondan sonraki seneler ne oldu da "Kentin miting ve gösteri alanları" adres gösterilerek Taksim kapatıldı? Dahası niçin bu sendikalar ille de Taksim Meydanı'na çıkmak istiyor.

Sendikaların Taksim'i istemesinin birden fazla gerekçesi var. Bu tip günlerin nüfusun yoğun olduğu ve öteki insanlara da kendilerini göstermek isteyecekleri ana alanlarda yapılması artık teamül gibi bir şey haline geldi. Taksim kapalı olacağına göre halkın hiçbir kesimi bu meydana giremeyecek. Bu durumda öteki insanların da olmayacağı bu meydana girmek istemek hiç şüphe yok ki karşılıklı inatlaşmanın bir sonucudur. Öteki sebebi daha insanidir. "Kanlı 1 Mayıs'ta hayatını kaybedenleri anmak."

Kısa bir 1 Mayıs girizgahının iyi geleceğini düşündüm. Zira bahsetmek istediğim konu yukarıdaki meseleye ucundan dokunuyor ama aynı eksen üzerinde değil.

İşçi Kimdir?

İşçi; bilgi, birikim, emek ve zamanını para karşılığı işverene veren/satan kişiye denir. İşçinin hakları çalışma hukuku ile düzenlenmiş, iş veren ile işçi arasındaki anlaşmazlıklar da iş mahkemeleri tarafından giderilmektedir.

1 Mayıs resmi tatil olduğu günden buyana bugünü tatil olarak değerlendirenler hep memurlar ve mamurlar oldu. Biz bu kafayla gidersek böyle olmaya da devam edecek. Resmi tatil günleri, ülkemizde memurlarca tatil yapılan gündür. Türkiye'de belli başlı yerlerde çalışan insanlar -bu oran müthiş bir azınlıktır- hariç hiçbir işçi 1 Mayıs'ı kutlamaz, 1 Mayıs'ı kutlamak gerekmez o gün tatil bile yapmaz. Sadece 1 Mayıs'ı mı? Hayır. 19 Mayıs, 23 Nisan, 30 Ağustos, 29 Ekim hatta 1 Ocak bile tatil değildir. Ramazan ve Kurban Bayramları ise 2 gün veya 1 gün tatil yapar, yani yarım tatildir işçi için. Peki "işçi akıllı olsun da hakkını arasın" dersen, deli misin sen? Bu işsizlik oranlarında kim buna cesaret edebilir ki?

Dolayısıyla memurlar bugün de tatil yapar, mamurlar işçilerini işyerine gönderirken kendileri evde keyif çatarlar. İşte bu yüzden 1 Mayıs memurun ve mamurun bayramıdır.

Ancak yukarıdaki meselede devletimiz elinden gelen tüm önleyici tedbirleri alır. Mesela 1 Mayıs günü metro çalışmaz. Canlı bomba bile patladığı zaman seferlerini aksatmadan yapan İstanbul şehir metrosunun Yenikapı-Hacı Osman hattı taa Levent istasyonundan itibaren çalışmaz. Sabahın köründe bir kaç sefer yapan metro sonra Levent'ten itibaren Hacıosman yönüne çalışır. Herkes bunun amacının işçilerin Taksim Meydanı'na ulaşmasını engellemek olduğunu düşünür ama aslında hiç de öyle değildir. İşçiler işlerine gitmesin, "yol kapalıymış" diye işverenlerine haber verip gidip evinde otursun, haberleri izlesin, çoluk çocuğuyla vakit geçirsinler diye o metro çalıştırılmaz, köprü kaldırılır, yollar kapatılır. Ancak, işi Taksim’den uzakta olanlar kusura bakmasın, tüm şehir felç olacak değil ya!

Ama bu kritik bölgelerdeki işverenler de az değildir. İşçilerine "sabahın köründe metro iptal edilmeden gel" derler. Dolayısıyla devletimizin almış olduğu bu tedbir boşa çıkar. İşçiler ayrıca alternatif güzergahları da takip ederler. O sabah kalkınca eğer yollar kapatıldıktan sonraya kalıyorsa Kasımpaşa, Gülbağ, Eminönü, Unkapanı gibi alternatif güzergahları takip eder, nereler açıksa, nerelerde isyankar işçi kardeşleri ile polis kucaklaşmıyorsa o yolları kullanmaya çalışır.

"Amma da yaptın" diyen olursa, daha söylemediklerimi de ekleyeyim. Ondan sonra "sen sağ ben selamet!"

işçiler çalıştırıldıkları bu tatil günlerinde -elbette hepsi değil ama çoğunluğu- fazla mesai ücreti alamazlar. Sadece bugün değil, öteki günler de almazlar. Bence bu Taksim ısrarı boşuna... Hükümet ile sendikalar otursun konuşsun, bir orta yolunu bulsunlar. Mesela hükümet desin ki "Siz gidin Yenikapı'ya paşa paşa kutlayın bayramınızı. Ben de sizi Taksim'e sokmamak için kullanacağım enerjimi denetimlere ayırayım. 1 Mayıs günü tüm işçi çalıştırılan iş yerlerini gezeyim, çalıştırılan işçi görürsem onları işyerinden alıp senin yanına göndereyim. Hatta bu denetimleri öyle sıkılaştırayım ki, 1 Mayıs’ta tespit ettiğim yerleri ansızın bir baskınla kontrol ettireyim. Kaç saat çalışıyorlar, fazla mesai alıyorlar mı, maaşları ödeniyor mu haksızlığa uğruyor mu diye sürekli haklarını gözeteyim."

Bunu kabul etmeyecek sendika üyesiz kalır üyesiz.

Çocuk İşçiler

Bir Unicef gönüllüsü yolumu keserek bana yeni projeyi tanıtmaya başladı. Projenin adı “Kızlara ses ver”. Kızlar özelinde yapılıyor olsa da mevsimlik olarak tarım işçisi olan tüm çocuklara yoğunlaşmış bir proje olarak görünüyor.

“Çocuk tarım işçileri” yıl içerisinde Mayıs-Ekim arasında özellikle tarlalarda olmak üzere değişik tarım işlerinde çalıştırılan mevsimlik işçilerdir. Bu çocukların içinde 10-12 yaş arası olanlar da var ve Unicef, Milli Eğitim Bakanlığı ile beraber tarım işçisi olarak çalışan çocuklara hızlandırılmış telafi kursları veriyormuş. Özellikle Mayıs ve Haziran ayında okulun kapanışına doğru ve Eylül ve Ekim ayları arasında okulun açılışına yetişemeyen çocukların eğitiminin tamamlanması için hızlı bir kurs verip onları akranlarına yetiştirmeye çalışıyormuş.

İçinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın ismi geçince çok duygulandım. Gözlerim dolar gibi oldu. Demek ki Çalışma Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın koordine olarak çalışması gerekiyor. Çünkü Çalışma Bakanlığı çalıştırılan, 16 yaşından küçük çocukları ve 18’ine kadar da kayıtdışı çalıştırılan çocukları her yerde fellik fellik ararken o çocuklara Milli Eğitim Bakanlığı’nın görevlendirdiği hocalar ders veriyor olacaklar. Neresini düzeltmeli bilemedim. Neresinden tutulmalı anlayamadım. Unicef’in tespitini yaptığı çocuklara Milli Eğitim ders verecek ve onlar dersliklerdeyken Çalışma Bakanlığının bu çocukların çalıştırıldığından haberi olmayacak ki onları çalıştıranlara ceza versin.

1 Mayıs'ın İstanbul'daki Kutlama Alanı Belli Oldu

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları Bakırköy'de yapılacak, Taksim'e ise sembolik olarak sadece çiçek konulacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 1 Mayıs kutlama törenleri yeri için sendikalarla anlaşıldığını açıkladı. Bakan Soylu, 2016 yılı 1 Mayıs kutlamalarının toplantı yeri olarak Bakırköy'deki pazar yerinde yapılması konusunda mutabakata varıldığını açıkladı.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.