2016 İran seçimlerinde rota batıyı gösteriyor

İran'da cuma günü yapılan seçimin net sonuçları henüz açıklanmadı ama oyların çoğunluğu İran halkının batı ile iyi ilişkiler kurmak istediğine yorumlanıyor.İran'da cuma günü yapılan çifte seçimlerde, İran parlamentosu...

Yayınlanma:
2016 İran seçimlerinde rota batıyı gösteriyor

İran'da cuma günü yapılan seçimin net sonuçları henüz açıklanmadı ama oyların çoğunluğu İran halkının batı ile iyi ilişkiler kurmak istediğine yorumlanıyor.

İran'da cuma günü yapılan çifte seçimlerde, İran parlamentosu ve temsilciler meclisi için sandık başına gidildi. Şu ana kadar oyların önemli bir kısmı sayılmış durumda.

Bu iki seçimden en önemlisi temsilciler meclisi. İran'ın yargıdan eğitime geniş bir alanda söz sahibi olan dini liderini seçme yetkisi bulunan temsilciler meclisi 88 sandalyeden oluşuyor.

Halk her bir isim için teker teker oy kullanıyor ve bu durum oyların sayılma sürecini uzatıyor. 18 sandalyesi bulunan Tahran'da oy kullanan her bir seçmen 18 tane isim seçmek zorunda.

İran'da herkes bireysel olarak seçimlere girse de üç grup göze çarpıyor.

Reformistler; İran'ın batıya açılmak isteyen politikacıları reformistler adı altında birleşiyor. Batı ile iyi ilişkileri savunan reformistler, serbest piyasa ekonomisini savunuyor.

Pragmatistler; Bu grup reformistlere göre daha muhafazakar bir bakış açısına sahip. Batı ile iyi ilişkileri kısmen destekleyen pragmatistlerin en etkili ismi eski cumhurbaşkanı Rafsancani.

Muhafazakarlar; Şimdiye kadar İran'da en çok söz sahibi olmuş muhafazakarlar ülkenin bundan önceki gidişatını da en çok savunan grup olarak öne çıkmakta. Şu ana kadar alınan sonuçlara göre hezimet yaşayan muhafazakarlar batıya karşı da oldukça mesafeli.

Ali Hamaney yaşlı ve hasta. Temsilciler meclisinin bir sonraki seçimi ise 2024 yılında yapılacak. Bu yüzden İran'ın bir sonraki dini liderini de muhtemelen bu seçimde meclise girecek kişiler yapacak.

18 sandalyesi bulunan Tahran'da şu ana kadar sadece bir muhafazakar meclise girebiliyor.

İran'ın mevcut cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de temsilciler meclisi adayı. Seçime Başkent Tahran'dan giren ve reformculara yakınlığıyla bilinen Ruhani ikinci sırada ve meclise girmesi garanti. Ruhani'nin temsilciler meclisinde olması cumhurbaşkanlığı için engel oluşturmuyor.

Bu seçimlerde muhafazakarların ağır yenilgi almaları aslında İran'a yönelik ambargonun kalkması ve nükleer müzakereye halkın vermiş olduğu desteğin de göstergesi niteliğinde.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.