2016 Üçüncü Çeyrek Sanayi Üretim Verileri Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu, Eylül ayı ile 2016 yılı üçüncü çeyrek sanayi üretim verilerini açıkladı. İşte açıklanan veriler ve sektör içindeki değişim oranları.

Yayınlanma:
2016 Üçüncü Çeyrek Sanayi Üretim Verileri Açıklandı

2016 yılının üçüncü çeyreğine ait sanayi verileri açıklandı. TÜİK tarafından açıklanan ve ülke ekonomisinin büyümesine öncülük eden sanayi üretim verilerinde bir daralma görüldü. Yılın üçüncü çeyreğinden sonra meydana  gelen düşüşe en büyük etkiyi, darbe girişimi gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Eylül ayı ile yılın üçüncü çeyreği sanayi üretim verilerine göre, Eylül ayında, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış olarak bir önceki aya göre yüzde 3.8 oranında ve takvim etkisinden arındırılmış olarak da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.1 oranında bir azalma gösterdi.

TÜİK tarafından açıklana verilere göre, takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde, önceki çeyreğe oranla yüzde 3.1' lik bir azalma gösterdi. Yayımlanan takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi verilerinin, 2015 yılı üçüncü çeyreğine oranla ise yüzde 1.9 şeklinde biz azalma olduğu gözlemlendi.

En Ciddi Düşüş İmalat Sanayi Sektöründe

Eylül ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü üretimi yüzde 2.9, imalat sanayi sektörü üretimi yüzde 3.9 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı yüzde 3.3 azaldı.

Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı üretimi yüzde 2.3 artarken, imalat sanayi üretimi yüzde 3.7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı yüzde 1.2 azaldı.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, Eylül ayında bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 14.2 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 20.4 ile mobilya üretiminde gerçekleşti. Bu azalışı, yüzde 16.9 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin üretimi ve yüzde 13.7 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı izledi.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, Eylül ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 8.5 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 3.9 ile başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman üretimi ve yüzde 2.1 ile içeceklerin üretimi izledi.

5haber.com  | Ankara

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.