2016/2 Kapsamında Atanacaklara Güvenlik Soruşturması (Güvenlik Soruşturması Nedir? Kaç Gün Sürer?)

ÖSYM tarafından yayımlanan 2016/2 Tercih Kılavuzuna göre tercih yapacak memur adaylarına güvenli soruşturması uygulanacak. Peki güvenlik soruşturması nedir? Güvenlik soruşturması kaç gün sürer? Güvenlik soruşturması olumsuz çıkan kişiler ne olur?

Yayınlanma:
2016/2 Kapsamında Atanacaklara Güvenlik Soruşturması (Güvenlik Soruşturması Nedir? Kaç Gün Sürer?)

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından bugün açıklanan 2016/2 Merkezi Atama Kılavuzuna göre tercihler bugün alınmaya başladı. Tercih Kılavuzunun yayımlanmasının ardından adayların en çok araştırdığı konulardan biri de kılavuzda bu yıl yeni olan güvenlik soruşturması maddesi oldu.

Bu atama döneminde ilk kez uygulanacak olan güvenlik soruşturması, adayların dikkatini ekmekle birlikte tedirgin de etti. Peki güvenlik soruşturması nedir? Daha önce merkezi atamalarda uygulanmayan güvenlik soruşturması neden bu sefer uygulanıyor.

Yayımlana kılavuza göre merkezi yerleştirme ile 2 bin 51 personel alımı yapılacağı belirtilirken bunlardan bin 148 'i lisans mezunları, 752 'si ön lisans mezunu 151 'i ise ortaöğretim mezunları arasından alınacaktır. Yayımlanan kılavuza göre alınacak olan personellerin güvenlik soruşturmaları yapıldıktan sonra yerleştirmeleri yapılacak. Güvenlik soruşturması olumsuz çıkan memur adayları, başvurdukları kadroya yerleşemeyeceklerdir.

Neden Güvenlik Soruşturması Yapılıyor?

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameler ile FETÖ'nün kamu yapılanmasının büyük bir bölümü temizlenmiş ve terör örgütü FETÖ'nün kamuya yerleştirdiği örgüt elemanları mesleklerinden ihraç edilip haklarında adli ve idari işlemler uygulanmıştır.

Merkezi atamalarda getirilen güvenlik soruşturması engeli ise, ataması yapılacak olan memur adaylarının terör örgütleri ile herhangi bir bağlantısı veya örgüt üyeliği olup olmadığını ortaya çıkarmak için uygulanacak.

Güvenlik Soruşturması Nedir?

Güvenlik Soruşturması : Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığının, kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerinde ilişiği ile adli sicil kaydının ve hakkında herhangi bir tahdit (sınırlama) olup olmadığının, yıkıcı ve bölücü faaliyetlerde bulunup bulunmadığının, ahlaki durumunun, yabancılar ile ilgisinin ve sır saklama yeteneğinin mevcut kayıtlardan ve yerinden araştırılmak suretiyle saptanması ve değerlendirilmesi.

Kaç Gün Sürer?

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğinde yer alan ilgili maddeye göre güvenlik soruşturması 60 gün sürmektedir.

5haber.com  | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.