5 yolla erken emekli olma fırsatı

Erken emekli olmak isteyen çalışanlar, bunun için araştırmalara devam ediyor. İşte erken emekli olabilmek için 5 yol.

Yayınlanma:
5 yolla erken emekli olma fırsatı

Çalışanların en büyük hayali emeklilik, rahat bir hayat ve iyi bir maaş. Ancak emekli olmak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Emekli olmak şartları arasında işe girme tarihi, gün sayısı, prim miktarı ve çalışılan kurum büyük bir önem taşımaktadır. Çalışan personellerin emekli olabilmesi için prim ve yaş şartını doldurması gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda çalışanlar erken emekli olabilir. İşte erken emekli olabilmek için bazı yöntemler.

Kısmi Emeklilik

Kısmi emekli olabilmek için 15 yıl ve 3600 günü tamamlamak gerekmektedir. Bu şartları dolduranlar, daha fazla çalışmadan emekli olabilmektedir. Ancak bu emeklilik fırsatında erkekler için yaş şartı 60, kadınlarda ise bu yaş şartı 60. Bu imkan 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için geçerli. Sonrası için ise prim 4500'e yıl şartı 25'e çıkıyor

Askerlik Borçlanması

Erkekler, hem gün hem de primi öne çekmek için askerlik borçlanmasına gidebilmektedir. Erken emekli olmak isteyenler, askerlik süresinin tamamını veya bir kısmını üstlenerek gün ve primi aşağı çekebilir. 1988 girişli birisi 1 yıl askerlik borçlanırsa 1987 girişli oluyor ve şartları buna göre belirleniyor. Böylece en az bir yaş önce emeklilik imkanı bulunuyor.

Kadınlarda Doğum Borçlanması

Kadın çalışanlar 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün yani 6 yıl kazandırıyor. Böylece yaşı ve yılı dolmuş bir anne üç çocuğu varsa 6 yıl erken emekli olabiliyor. Burada tek şart annenin borçlanacağı çocuklarının sigortalı olunan tarihten sonra dünyaya gelmiş olması.

Malulen Emeklilik

Sağlık durumları elverişli olmayanlar için iki türlü erken emeklilik imkânı bulunuyor. Malulen emeklilikte sigortalı olduktan sonra ortaya çıkan rahatsızlıklar geçerli sayılıyor. Çalışırken iş yapabilme gücünü en az yüzde 60 kaybedenler sağlık raporu alarak bu imkândan yararlanıp emekli olabiliyor.

Yıpranma

Ağır işlerde çalışanlar, madenciler, gazeteciler, gemi adamları gibi mesleklerde çalışanlar sigortalılık sürelerine belli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekerek emeklilik imkânına kavuşuyor. Yani bir yılda 12 ay çalışmış birisi 15 ay çalışmış gibi kabul ediliyor ve işe giriş tarihi de 3 ay geri çekiliyor. Bu da normal çalışanlara göre erken emeklilik ortaya çıkartıyor. (Sabah)

5haber.com  | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.