500 Yıllık Osmanlı Camisinin Restore Edilmemesine Tepki

Kosova Kültür Bakanlığı tarafından restorasyona alınan Prizren Kalesi'nin içinde bulunan 500 yıllık caminin onarılmamasına tepki geldi. İşte detaylar.

Yayınlanma:
500 Yıllık Osmanlı Camisinin Restore Edilmemesine Tepki

Kosova'da bulunan tarihi kale restore ediliyor.

Kosova sınırları içerisinde bulunan ve Osmanlı Devlet tarafından yaklaşık olarak 500 yıl süreli olarak ve Balkanlar bölgesinin en önemli tarihi eserleri arasında yer alan Prizren Kalesi, Kosova'da bulunan Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği tarafından onarıma alınacak.

Amerika Birleşik Devletleri büyükelçiliği tarafından maddi destek sağlanan ve 2 yıldan beri Kosova Kültür Bakanlığı tarafından restorasyonu yapılan Prizren Kalesinin içinde bulunan ve Osmanlı İmparatorluğu dönemdi inşa edilen caminin de restorasyonu gerçekleşiyor. Osmanlı döneminde inşa edilen camiye, en büyük tahribatı 1950' li yıllarda Sırp rejimi verdi. Sırp tarafından hedef alınan ve yıkılan caminin geride sadece temeli ve bu temeller üzerine inşa edilmiş 1 metre yüksekliğinde duvarlar bulunuyor. Ancak Amerika Birleşik Devletleri büyükelçiliği tarafından verilen destekle Kosova Kültür Bakanlığı tarafından restorasyona alınmayan caminin onarılmamasına bazı çevrelerden tepki geldi.

Restorasyon altına alınan kalede bulunan ve 500 yıllık geçmişe sahip olan, Sırp işgali sırasında yıkılan Caminin onarılmamasına Prizren İl Müftülüğü tepki gösterdi. Konu ile ilgili Doğan Haber Ajansı muhabirine açıklamalarda bulunan Prizren İl Müftüsü, tarihi kalenin onarıma alınması ile birlikte caminin de onarılması gerektiğini savundu. Bu konu ile ilgili Prizren Belediyesine ve Kosova Kültür Bakanlığına şikayette bulunduklarını belirten İl Müftüsü, bu şikayetlere geri dönüş olmadığını, konunun incelenmediğini belirtti.

Kosova'da bulunan ve Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği tarafından verilen destekle onarılmaya başlanan Prizren kalesinin her duvarının ve her köşesinin restorasyon kapsamında alınması, ancak, 1950'li yıllarda Sırp işgali sırasında ciddi şekilde tahrip edilen caminin restore edilmemesine tepki gösteren İl Müftüsü, ek dükkanların bile restorasyon kapsamında alındığını, cami konusunda da bir açıklama beklediklerini vurguladı. Belediyeye konu ile ilgili başvuruda bulunduklarını söyleyen İl Müftüsü, cevabın gelmemesi durumunda imza kampanyası düzenleyeceklerini belirterek, halkın çoğunluğunun bu restorasyondan yana olduğunu belirtti.

5haber.com  | DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.