Amerika ve Rusya, Suriye'de Ateşkes için Anlaştı

Dünya'nın iki süper gücü Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya Federasyonu, Suriye'de ateşkesin sağlanması için anlaşmaya vardı.Ateşkesin başlayacağı tarih açıklandıRusya ve Amerika Suriye'de ateşkesin 27 Şubat'ta başlaması...

Yayınlanma:
Amerika ve Rusya, Suriye'de Ateşkes için Anlaştı

Dünya'nın iki süper gücü Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya Federasyonu, Suriye'de ateşkesin sağlanması için anlaşmaya vardı.

Ateşkesin başlayacağı tarih açıklandı

Rusya ve Amerika Suriye'de ateşkesin 27 Şubat'ta başlaması konusunda anlaştıklarını duyurdu.

ABD ve Rusya tarafından yapılan açıklamaya göre, iki ülkenin Suriye'de ateşkesin 27 Şubat'ta başlaması konusunda anlaştıkları belirtildi. Anlaşmaya göre, Birleşmiş Milletler'in terör listesinde yer alan IŞİD'in  ve El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'nin ateşkes kapsamına alınmayacağını belirtildi.

Anlaşma gereği ABD öncülüğünde kurulan IŞİD karşıtı koalisyon, Suriye ve Rusya'nın IŞİD, Nusra Cephesi ve diğer terör örgütlerine karşı askeri operasyonları sürecek. Açıklamada, tarafların 26 Şubat 2016'da, Şam saatiyle öğlen 12'ye kadar şiddetin durması anlaşmasına katılıp katılmadıkları konusunu bildirmeleri çağrısı yapıldı.

Suriyeli muhaliflerin ana temsilcisi Yüksek Müzakere Komitesi'nin koordinatörü Riyad Hicab, geçici ateşkes konusunda şartlı bir anlaşma sağlandığını belirtti. Suriye eski Başbakanı Hicab, anlaşmanın, uluslararası güvenceler çerçevesinde olacağını sözlerine ekledi.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, taraflara, anlaşmayı kabul etme ve uygulama çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Anlaşma için Memnun

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Mun'un ABD ve Rusya arasındaki Suriye için varılan ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladığı belirtildi. BM Sözcüsü Stephane Dujarric tüm taraflara, ateşkese uyma çağrısında bulundu. Dujarric varılan anlaşmanın daha sağlam bir ateşkesin 'ilk adımı' olduğunu söyledi.

Suriye'de yaklaşık 5 yıldır süren savaşta, bugüne kadar 260 binden fazla kişi yaşamını yitirdi, 11 milyondan fazla kişi yaşadığı yerlerden ayrılmak zorunda kaldı.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.