Antalyalı Meyve ve Sebze Üreticileri Hal Kapısını Kapatarak Eylem Yaptı

Önceki akşam Antalya'da çiftçiler, komisyoncuların fiyat uygulamasını, hal kapılarını kapatarak protesto etti. İşte önceki gece yaşananlar ve bölgedeki son durum.

Yayınlanma:
Antalyalı Meyve ve Sebze Üreticileri Hal Kapısını Kapatarak Eylem Yaptı

Antalya'da bulunan Toptancı Hal'inde bugün protesto vardı. Komisyoncuların fiyat uygulamalarını protesto etmek için toplanan sebze ve meyve üreticileri, önceki gece hal kapılarını kapatıp eylem yaptı. Çiftçiler eylemlerine sabaha karşı son verdi.

Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'ne önceki akşam saat 20.00 sularında konvoy eşliğinde boş araçlarıyla gelen üreticiler, komisyoncuların ürünleri düşük fiyata aldığını, yüksek fiyattan sattığını iddia etti. Çok sayıda üreticinin katıldığı eylem nedeniyle Antalya Emniyet Müdürlüğü ekipleri halde yoğun güvenlik önlemi aldı. Eylem için toplanan üreticiler, ürün girişini önlemek için halin 3 kapısını da kapattı. Polisin müdahalesiyle zaman zaman açılan kapılar, her seferinde eylemciler tarafından yeniden kapatıldı. Eylemden habersiz olan pek çok çiftçi ise hale ürün girişi yapamayınca geri döndü.

CHP'li Milletvekilleri İkna İçin Uğraştı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak ile Devrim Kök sık sık slogan atan üreticileri eylemlerine son vermeleri için ikna etmeye çalıştı. Üreticiler, batı giriş kapısını açık tutmaya çalışan polisle tartışınca, kapı önünde kısa süreli bir arbede yaşandı. Kapıyı kırmak isteyen bazı üreticileri yine arkadaşları ikna etti. TOMA ve çevik kuvvet ekiplerinin hazır bekletildiği eylem sırasında bazı üreticiler araçlarındaki domates, biber ve patlıcan gibi ürünleri yola dökerek tepkilerini sürdürdü.

Satışlar Maliyetin Altında

Maliyetin altında satış yaptıklarını ve bundan dolayı eylem yaptıklarını belirten üreticiler, vergilerini düzenli ödemelerine rağmen borç batağında olduklarını iddia etti. Üreticilerden Hüseyin Çelik, 10 yıl önce domatesin kilosunu 1- 1,5 TL'ye satarken, gübrenin torbasını 25 TL'den aldıklarını kaydetti. Bugün aynı gübreyi 125 TL'ye aldıklarını anlatan Çelik, "Domatesin kilosunu dövizin gidişatına göre 12 TL'den satmam gerekirken 80 kuruşa satıyorum. Piyasada 1 TL. İstanbul'da da 5 TL'ye satılıyor. Devlet desteği istiyoruz. 5 dönümlük seraya yıllık 500 TL destek alıyoruz. 20 litre mazot parası. İstemiyoruz biz bu desteği. Ürünlerimizi satacağımız pazar bulsunlar. Devlet bana malı ürettiriyorsa pazarını da bulacak" dedi.

Sırtımızdan Enflasyonu Düşürmesinler

Eski Aksu Belediye Başkanı İsa Yıldırım ise halen çiftçilik yaptığını belirterek, "Devletten sadaka istemiyoruz. Suriyelilere haksız yere verilen milyarlarca lira bize verilsin demiyoruz. Onuru, şerefiyle çocuğunu büyütmeye çalışan, yeri geldiğinde canını vatanı için veren Türk çiftçisiyiz. Alın terimizin karşılığını istiyoruz. Sırtımızdan enflasyonu düşürmesinler" diye konuştu.

Çiftçinin Sesine Kulak Verin

CHP Milletvekili Çetin Osman Budak ise Kumluca, Finike, Elmalı, Aksu, Serik, Manavgat, Gazipaşa'dan çiftçilerin sosyal medya üzerinden örgütlenip hale geldiğini söyledi. Budak şunları söyledi:

"Çiftçi sahipsiz. Çiftçi örgütleri var. Onlar bile önlerine düşmemiş. Bu çiftçi kardeşlerim aç olduklarını söylüyor. Girdi maliyetleri yüksek, ancak satış fiyatı aynı. Buradan iktidardakilere sesleniyorum; bu sesi duyun, bu ses artık çığlıktır. Yaşayamıyoruz, bizi destekleyin diyorlar."

CHP Milletvekili Devrim Kök ise salı günü TBMM'de CHP Grubu adına konuşma yapacağını ve çiftçinin sorununu orada gündeme taşıyacağını ifade etti.

Sabaha karşı eylemlerine son veren çiftçiler, sorunları çözüme kavuşana kadar protestoya devam edeceklerini söyledi.

5haber.com  | Antalya

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.