Bakanlar Kurulu sonrası Numan Kurtulmuş'tan gündeme ilişkin flaş açıklamalar

Başbakan Yardımcısı ve Hükumet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, yaptığı son dakika açıklamasında Bakanlar Kurulu kararlarını açıkladı. İşte o açıklamalar.

Yayınlanma:
Bakanlar Kurulu sonrası Numan Kurtulmuş'tan gündeme ilişkin flaş açıklamalar

Hükumet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü'nü ziyaret etme taleplerine ilişkin, "Bu görüşmenin yapılmış olması başlı başına olumlu bir adımdır. İncirlik üssü Türk üssüdür. Konya'daki ise NATO üssüdür. Şartlar dolayısıyla İncirlik üssüne bu heyetin içerisinde Türkiye'nin İncirlik üssüne Almanların ziyaret etmesi şimdilik şartlar dolayısıyla uygun olmadığı Dişişleri Bakanı tarafından muhatabına iletilmiştir. İncirlik Üssü bu kadar gerginlik falan konuşuluyor. Biz, onlar görüşlerini söyledi. İncirlik bir Türk üssü altını çizmek isterim. İncirlik'ten çekilmeme kararı tamamen Almanya'nın tek taraflı olarak alacağı bir karardır. O karara söyleyecek bir şeyimiz yok" dedi.

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu sonrasında basın açıklaması yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile olan görüşmesi ve Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü'nü ziyaret etme taleplerine ilişkin Kurtulmuş şu ifadeleri kullandı: "Bu görüşmenin yapılmış olması başlı başına olumlu bir adımdır. Özelikle referandum sürecinde yaşanan gerginliklerin geride bırakılması ile ilgili her iki tarafın iradesi ortada. Dışişleri bakanımız mevkidaşına Türkiye'nin gerekli hassasiyetlerini bir kez daha hatırlatmıştır. PKK, FETÖ ve Türkiye düşmanı terör örgütlerine karşı Almanya'da hassas olunması ve bunlara hiçbir şekilde destek verilmemesi ile ilgili talebimiz bir kez daha gündeme gelmiştir.

Dosyaların Yeniden Açılması

4 bin 500 dosyanın yeniden açılması meselesi de bu talebimizin bir karşılığıdır. Ayrıca Türk vatandaşlarına Almanya'nın bazı yerlerinde yapılan baskıların referandumda evet oyu verilmesinden dolayı ortaya çıkan baskıların da kabul edilmez olduğu ifade edilmiştir. Orada yaşayan vatandaşlarımız Almanya'nın bir parçasıdır. Evet Türk'ler. Siyasi tercihlerinden dolayı herhangi bir baskı altına alınmaları asla kabul edilemez.

İncirlik Üssü Açıklaması

İncirlik üssü Türk üssüdür. Konya'daki ise NATO üssüdür. Şartlar dolayısıyla İncirlik üssüne bu heyetin içerisinde Türkiye'nin İncirlik üssüne Almanların ziyaret etmesi şimdilik şartlar dolayısıyla uygun olmadığı Dişişleri Bakanı tarafından muhatabına iletilmiştir.

Konya Meselesi

Konya'ya gelecek olanların da eğer gelirlerse Türkiye karşıtı eylemlilik içinde olan milletvekillerinin bu listede olmamasını kendilerine tavsiye olarak iletilmiştir.

Çetin Konular Müzakere Edildi

Çetin konuların müzakere edildiği açıktır. Müzakerenin yapılmış olması Almanya'nın kendi durumunu gözden geçirerek ilişkilerin normalleşmesi için adım atması önemlidir. Bunu bir olumlu adım olarak görerek daha ileri adımların atılmasını temin etmeye çalışacağız.

İncirlikten Çekilme Almanya'nın Tek Taraflı Kararı

İncirlik Üssü bu kadar gerginlik falan konuşuluyor. Biz, onlar görüşlerini söyledi. İncirlik bir Türk üssü altını çizmek isterim. İncirlik'ten çekilmeme kararı tamamen Almanya'nın tek taraflı olarak alacağı bir karardır. O karara söyleyecek bir şeyimiz yok. Sayın Gabriel böyle bir açıklama yaptı Alman Parlamentosu buna karar verecek. İncirlik'ten çekilip çekilmeme kararı bizim dahil olabileceğimiz bir karar değil Almanya'nın kendi kararıdır."

Kabine Değişikliği

Kabine revizyonunun söz konusu olup olmayacağına ilişkin bir soruya Kurtulmuş, "Siyasetin doğası gereği bir takım görevler birilerine tevdi edilir daha sonra başkalarına da tevdi edilir. Kabine revizyonu, bakan değişmesi, siyasetin doğasında olan şeyler. Konuşulmaz gerek duyulursa ihtiyaç duyulursa her hükümetin bir hedefi, program var şöyle olmasın da böyle olsun denilirse yapılır. Türkiye'ni gündemini meşgul etmemize gerek yok" dedi.

Katar Krizi

"Katar krizine" ilişkin Kurtulmuş, "Diplomasi yolu ile bir çözüm bulunması önemli. Sayın Cumhurbaşkanımız İslam İşbirliği Teşkilatı'nın dönem başkanlığı sıfatı ile de bugün de başlamıştır. Çok sayıda devlet ve hükümet başkanı ile bir kısmı İslam ülkesi bir kısmı batı ülkesi ile ikili telefon görüşmesi yaparak sorunun çözülmesi için aktif bir şekilde sürece dahil olmuştur. Önemli bir kriz gibi görünüyor. Bunun daha fazla büyümeden çözülmesi gerekir. Türkiye olarak üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getireceğiz. Asıl olan diplomasi kanallarının açık tutulması. Katar ile irtibatlı olarak diplomasi kanallarının açık tutulmasına gayret sarf ediyoruz" diye konuştu.

5haber.com  | Ankara

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.