Banka İpoteklenen Evi Alamadı

Yargıtay 2. Hukuk Dairesinden Emsal KararBursa'nın Gemlik İlçesindeki 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen ipotek davasının sonucunda emsal olacak bir karara imza atıldı.Bursa'da evini ipotek ederek bankadan kredi alan bir vatandaş,...

Yayınlanma:
Banka İpoteklenen Evi Alamadı

Yargıtay 2. Hukuk Dairesinden Emsal Karar

Bursa'nın Gemlik İlçesindeki 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen ipotek davasının sonucunda emsal olacak bir karara imza atıldı.

Bursa'da evini ipotek ederek bankadan kredi alan bir vatandaş, borcunu ödemeyince banka icra ile tahsil yoluna gitti ancak davalının eşi 1. Asliye Hukuk mahkemesine başvurarak evin aile alanı olduğunu, ipotek işleminin geçersiz olduğunu savundu. Ancak mahkeme davalının birden fazla taşınmaza sahip olduğu gerekçesiyle davayı reddetti.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'ne taşınan davada ise, Yargıtay mahkemenin verdiği kararı, ailenin yaşadığı ev olması gerekçesiyle bozdu.

Türk Medeni kanununun 194. maddesine değindirilen karara göre konutların aile konutu sayıldığı ve satış, kiralama ve ipotek gibi ailenin ev içerisindeki yaşamını etkileyecek fiillerde eş onayı mecburi tutuluyor.

Bankanın eş onayını ispatlayamaması üzerine ev üzerindeki ipotek kaldırıldı.

Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren yasaya göre sadece taşınmazlar için değil, bankadan çekilecek krediler ve krediye kefil olma durumları için de eş onayı şartı aranıyor. Yasa, bu uygulama ile aile bütünlüğünün korunmasını amaçlıyor.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.