Çalışma Bakanı Müezzinoğlu'ndan GSS Hakkında Flaş Açıklama: "Ayda 53 TL'ye .."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yaptığı son dakika açıklamasında Genel Sağlık Sigortasında yapılan değişikliği kamuoyu ile paylaştı. İşte yapılan değişiklik ve diğer detaylar.

Yayınlanma:
Çalışma Bakanı Müezzinoğlu'ndan GSS Hakkında Flaş Açıklama: "Ayda 53 TL'ye .."

Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, katıldığı bir programda yaptığı açıklamasında GSS ile ilgili önemli gelişmeleri söyledi.

Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 'Çalışma hayatında milli seferberlik' çalışmaları kapsamında İzmir'e geldi. Kentteki sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileriyle buluşan Bakan Müezzinoğlu, yıl sonunda işsizlik oranını yüzde 9.5 ile 10.5 arasında hedeflediklerini dile getirdi.

Balçova Termal Otel'de İzmir Valiliği'nin ev sahipliğinde düzenlenen İzmir değerlendirme toplantısına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti ve CHP'li bazı milletvekilleri, işadamları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve bakanlık bürokratları katıldı. Bakan Müezzinoğlu, ocak ayından bu yana büyükşehirlerde sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileriyle başlattıkları ziyaretlere devam ettiklerini belirtip, şunları söyledi:

"Ocak ayı itibariyle başlattığımız 'çalışma hayatında milli seferberlik' çalışması kapsamında değerlendirmelerimizi yapacağız. 2016'nın zorlukları insanımızı bir çok yönde etkilerden ekonomide, istihdamda ve üretimde bazı zorlukları da getirdi. İşsizlik oranındaki yükseliş 11.8'lere kadar geldi. Önümüzdeki iki ay içinde kısmi de olsa işsizlik oranlarında yükselme olabilir diye bekliyoruz. Ama ocak ayından itibaren yeniden bir artış, üretime, ihraca ve istihdama yönelik çalışmaların devreye sokulmasıyla hükümet olarak artı istihdama verdiğimiz güçlü destekle inanıyorum ki işsizlik oranındaki artışı geriye döndürecek. Yıl sonu itibariyle hedefimiz, 10.5 veya 9.5 oranında. Bu nedenle istihdam hayatında milli seferberlik eylemini başlattık. Daha önce de açıklandığı üzere istihdama yönelik hükümetimizin destekleri olacak. Bu anlamda, 1.5 milyon artı istihdama bir yıl boyunca destek vereceğiz. Diğer taraftan 500 bin işbaşı eğitim programı desteği veriyoruz. İşbaşı eğitiminde verdiğimiz ücretin tamamını bakanlık olarak biz üstleniyoruz. Bu 500 bin istihdamın 100'inini dezavantajlı gruplara ayırıyoruz. Bu ekonominin dinamiklerini daha iyi noktalara taşıyacak. Ocak ayından itibaren bakanlık olarak 12 üst düzey bürokratımız, her cuma farklı ilde bu değerlendirmeleri yapıyor, bugün 60 ili tamamlamış olacağız. Önümüzdeki 2 haftada da 81 ilin hepsini tamamlamayı planlıyoruz."

"TASARI MECLİSTE, BU HAFTA YASALAŞIR"

Çalışma hayatındaki bazı sorunların giderilmesine yönelik bir yasa tasarısı hazırladıklarını kaydeden Bakan Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim işbaşı eğitimlerde veya bu desteklerde yararlanmalarda işverenlerimizin bize getirdiği sıkıntılar oluyor. Geriye dönük olarak 500 çalışanı olan bir işverenin, 1 çalışanın kayıtlarıyla ilgi sorunu tespit edildiğinde, o sorun nedeniyle işveren 3 yıl süresince teşviklerden yararlanamıyor. Bununla ilgili bir çalışma yaptık ve yüzde 1'in altındaki hataları teknik hata olarak göreceğiz. Bu hafta TBMM'ye verdiğimiz yasa tasarısıyla bunu yasalaştıracağız. Basit hatalar yapanlarla ilgili rahatlatacak yasal düzenleme yakında yapılacak. Asgari ücretin altında olup da sosyal güvencesi olmayanlara gelir testi yapılmasıyla ilgili 7 milyon 200 bin vatandaşımızın 11 milyarlık gelir testi ve karşılığında alamadığımız para vardı. Bu gelir testini 3 farklı gruptan tek gruba indiriyoruz, gelir testi mecburiyetini kaldırıyoruz. Yalnızca aylık 53 lira ödeyerek genel sağlık sigortası kapsamına girebilme yolunu açıyoruz. Geriye dönük borçlar da bu 53 lira üzerinden yapılandırdıktan sonra 12 ay içinde ödenecek. Bu imkanı da yoksa yeşil kart uygulamasına muhatap olacak. İzmir'de Rumeli Balkan göçmenleri var, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup da birinci derece yakınlarının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar var, bunlar için de aynı kapsamda aylık 53 liralık sağlık sigortası primini ödediğinde sağlık hizmetleri alabilecekler. Esnaf ahilik sandığı kuruyoruz ve bu tasarı kapsamında onu da inşallah yasalaştıracağız. Esnaf sıkıntıya düştüğünde kimseye muhtaç olmayacak şekilde destek vereceğiz. Küçük esnafımızın mesleki dönüşümlerine bu fondan kaynak aktararak çalışmak isteyene destek olacağız. Birlikte paylaşarak daha iyi için çalışacağız."

Daha sonra, Bakan Müezzinoğlu ve bürokratlar, toplantıya katılanlarla görüş alışverişinde bulundu.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.