DİSK Başkanı'ndan Kiralık İşçi Yasası ve Kıdem Tazminatı Açıklaması

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, 'kiralık işçi yasası' ve kıdem tazminatı ile ilgili basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar.

Yayınlanma:
DİSK Başkanı'ndan Kiralık İşçi Yasası ve Kıdem Tazminatı Açıklaması

DİSK Başkanından 'Kiralık İşçi Yasasına' Yönelik Bazı Açıklamalar Geldi.

Kani Beko, basın mensuplarına yaptığı bazı açıklamalarda son günlerde gündemde sıkça konuşulan kiralık işçi yasasına değindi. Bu konuda konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, bu yasayı Ortaçağ'da köle satışına benzetti. Ortaçağ'da pazarlarda köle satışı gerçekleşirken, bu yasa ile artık özel istihdam bürolarında işçi satılacağını söyleyen Beko, bu yasa teklifinin durdurulması için anayasa mahkemesine başvuruda bulunduklarını ve bu işin peşini bırakmayacaklarını belirtti.

Edirne'nin Keşan ilçesinde düzenlenecek olan bir düğün törenine katılmak için bölgeye giden DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Keşan İlçesinde bir otelde basın mensuplarına bazı açıklamalarda bulundu. Son günlerde gündemde olan ve Mecliste tartışmalar sonucu kabul edilen 'kiralık işçi yasası' ile ilgili açıklamalarda bulunan Kani Beko, bu yasa tasarısının küresel sermaye piyasasının, dünya piyasaları üzerinde yaptığı genel bir çalışma olduğunu belirtti. Türkiye genelinde 400 civarında özel istihdam bürosu olduğunu belirten Kani Beko, Ortaçağ ve öncesinde kölelerin pazarlarda satıldığını belirtirken, bugün özel istihdam büroları açılmaya devam edilerek, işçi kardeşlerimizin buralarda satılacağını söyledi. Bu durumun önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, bu durumun önüne geçilmesi gerektiğini, eğer kiralık işçi uygulamasının 2023 yılına kadar devam etmesi durumunda 'Ulusal istihdam strateji programı'  ortaya konulacağını belirtti. Kani Beko açıklamasının devamında ise "Bu çerçevede, kıdem tazminatları fona devri, özel istihdam büroları, esnek çalışma ve kadınların evden çalışması gündeme getirildi. Yabancı sermaye ülkede yatırım yapacaklarını ancak ayrılırken işçilerin kıdem tazminatlarını veremeyeceklerini dile getiriyor. Bu şartların yerine getirilmesi durumunda yatırım yapacaklarını dile getiriyor” şeklinde konuştu.

İşçi Kiralamak Anayasal Suçtur

Açıklamasına işçi kiralamanın anayasal suç olduğunu dile getirerek devam eden Kani Beko, bu nedenle bu sorunun Anayasa Mahkemesinde çözüleceğini belirtti. Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunduklarını belirten Beko, sendika olarak Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunma hakkımız olmadığı için, CHP ile ortak bir çalışma yürüterek bu yolla başvuruda bulunduk dedi.

Kıdem Tazminatı

Kıdem tazminatlarının ellerinden alınması nedeniyle tüm işçileri birlik olmaya davet eden Kani Beko, kıdem tazminatı meselesinin sadece DİSK'in değil bütün sendikaların sorunudur dedi. Ülke genelinde sigortalı olarak çalışan 15 milyon işçinin, kıdem tazminatları hakkını savunmaları gerektiğini de vurgulayan Kani Beko, bu konuda birlik olunması gerektiğini vurguladı.

5haber.com  | DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.