Doç. Dr. Hidayet Tok, Eğitim Sistemini Değerlendirdi

Doç. Dr. Hidayet Tok, eğitimle ilgili sorunları dile getirdikten sonra bu konuda yapılması gerekleri ve çözüm önerilerini de sundu. Ayrıntılar 5haber.com'da

Yayınlanma:
Doç. Dr. Hidayet Tok, Eğitim Sistemini Değerlendirdi

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hidayet Tok, “Sınavların çokluğu ve yıl içine yayılması özel ders, dershane, okul hazırlık kurslarına ihtiyacı tetiklemektedir. Sınav sayısının artmasıyla sınav kaygısı artmıştır.” dedi.

Sınav sistemlerinde çalışmanın önemine değinen Tok, “Kalabalık sınıflar, altyapı eksikliği, öğretmen açığı, nitelikli öğretmen eğitimi vb. sorunlar nedeniyle bugüne kadar okullarda öğrencilerimize verilen eğitimler yeterli olmadığından, hem ulusal hem de uluslararası sınavlarda istenilen başarı elde edilmemiştir. Bu nedenle, aileler, çocuklarının daha iyi bir ortaöğretim okulunda okumaları ve yapılan sınavlarda başarılı olabilmeleri için ve okulun veremediği eğitimi telafi eden kurum ve aracılara haklı olarak başvurmaktadır.” diye konuştu.

Yeni sınav sisteminin belli başlı sorunları da beraberinde getirdiğini belirten Tok, “Eğitim müfredatın ülke genelinde aynı zamanda bitirilmesinin zorlukları öğretmenlerde strese yol açması, öğrencilerin sınavı kaçırması durumunda raporları varsa sınava alınabileceği gerçeği rapor alımlarını artırdığı, yabancı dil sınavının olması avantajlı özel okullar nedeniyle rekabette haksızlığa yol açtığı ve yıl sonu başarı puanının %30 etkili olması okullarda hormonlu notları artırdığı veli ve öğretmenler tarafından dile getirilmektedir.” dedi

Eğitim sorununa çözüm önerilerinde bulunan Doç. Dr. Hidayet Tok, “Bazı branşlarda, özellikle kırsal bölgelere gidildikçe ciddi öğretmen eksikliği bulunmaktadır. İller ve bölgeler arasındaki eğitim ve personel farkının kapatılması gerekiyor. TEOG sisteminde 6 dersten alınacak notların ortalamasına göre değerlendirme yapılacağına göre, bu sistem, notların objektif olarak verileceği konusunda ve veliler arasında hormonlaştırılmış notların verileceği kaygısı yok edilmelidir. Objektifliği ön plana çıkaracak tedbirler alınmalıdır. Öğretmenin motivasyonunu artıracak, yeterli maaş , öğretilebilecek ders yükü, kariyer basamaklarının oluşumu gibi etmenler mutlaka tekrar gözden geçirilmelidir.” şeklinde konuştu.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.