Donald Trump'ın Başkan Seçilmesi ve Batı Dünyasını Bekleyen Tehlike

Pulitzer ödüllü gazeteci yazar Anna Applebaun, bir televizyon kanalında verdiği söyleşide ABD Başkanlık seçim sonuçlarını ve batı dünyasını bekleyen tehlikeleri anlattı. İşte Applebaun'un açıklamaları.

Yayınlanma:
Donald Trump'ın Başkan Seçilmesi ve Batı Dünyasını Bekleyen Tehlike

ABD Basınının en önemli yayın kuruluşlarından olan New York Times'te köşe yazarlığı yapan Pulitzer ödüllü tanınmış gazeteci yazar Anna Applebaun, ABD Başkanlık seçimlerinden çıkan Donald Trump zaferini değerlendirirken, batı dünyasının tehlike altında olduğunu savundu. Applebaun bu konu hakkındaki düşüncelerini, ‘‘Toplumu geçmişe ait, önceki bir döneme geri götürmek istiyorlar’’ şeklinde açıkladı.

İsveç televizyon kanalı SVT'de yayınlanan 'Agenda' haber programına katılan Pulitzer ödüllü gazeteci ve yazar Anna Applebaun, yaptığı söyleşide ABD Başkanlık seçimlerini kazanan Donald Trump'ı ve batı dünyasının içinde bulunduğu tehlikeli durum hakkında açıklamalarda bulundu. Applebaun, Donald Trump’ın ABD başkanlığına seçilmesi ile birlikte Avrupa’da populist partilerin güçleneceğini, bunun büyük etkilerinin olacağını belirterek ‘‘Trump ve çalışma arkadaşları dünya çapında populist parti liderleri ile ilişkide olmak için büyük çaba harcadılar. İngiliz populist lider Nigel Farrage’ın Trump’ın zaferinden sonra ilk ziyaret eden yabancı politikacı olması bu nedenle şaşırtıcı değil’’ açıklamasında bulundu.

Trump ekibinin, yeni seçilen başkanı uluslararası bir hareketin lideri olarak da gördüklerini belirten Anna Applebaum ‘‘Bu muhafazakar bir hareket değildir. Toplumu sadece değiştirmek ya da toplumdaki değişimi yavaşlatmayı amaçlayan değil, radikal ve devrimci bir harekettir. Toplumu geçmişe ait önceki bir döneme geri götürmek istiyorlar’’ diye konuştu.

Donald Trump’ın populist liderlere sadece ilham kaynağı olarak kalmayacağını, daha doğrudan bir şekilde etkileyeceğini de söyleyen Applebaum, Trump’ın Beyaz Saray’a yerleşmesinden sonra özel kaleminin başına gelmesi beklenen Steven Bannon’un web sitesinde beyaz ırk milliyetçiliği ve 50 yıl önceki dünya vizyonu propagandası yaptığını iddia ederek ‘‘Bannon haihazırda mevcut İngiltere’ye yönelik web sitesinin yanı sıra Fransızca ve Almanca site hazırlıkları da yapıyor. Trump’ın başkan olması bu hareketi güçlendirecek.’’ dedi.

Avrupa’nın kendi güvenliği konusunda ‘‘büyük değişikliklere hazır olması’’ gerektiğini iddia eden Anna Applebaum şöyle devam etti;

‘‘Batı dünyasının ve kurumlarının tehlike altında olduğunu görmemiz gerek. Trump NATO’nun önemi konusunda kararsız ve Rusya Devlet Başkanı Putin’e hayranlık duyuyor. 1980’li yıllardan beri Rusya’yı pek çok kez ziyaret etti ve Rusya ile geniş kapsamlı iş bağlantıları var. Trump’ın Rusya ile ilişkileri güçlü ama ABD’nin geleneksel müttefikleri ile olan ilişkileri ise zayıf. Bugüne kadar Avrupa’nın güvenliğinin ABD ile birlikte garantisi olan NATO’nun garantisinin yakın bir gelecekte sona erebileceği olasılığı üzerine plan yapmalıyız.’’

5haber.com  | Ankara

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.