Donald Trump'ın Dış Politika Açıklaması Ne Anlama Geliyor?

Donald Trump'ın ABD Başkanlığına seçilmesi sonrasında en büyük merak konusu ise dış politikada izleyeceği yol oldu. İşte Donald Trump'ın dış politika hakkında yaptığı konuşma ve bu açıklamanın anlamı.

Yayınlanma:
Donald Trump'ın Dış Politika Açıklaması Ne Anlama Geliyor?

Amerika'da gerçekleşen Başkanlık seçimlerinde, sandıktan Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump'ın çıkması sonrası gözler, bu durumun Türkiye adına neleri değiştireceğine çevrildi.

Donald Trump cephesinden Türkiye ile ilgili yapılan ilk açıklamada, Türkiye'nini, bölgedeki istikrar kaynağı olduğu görüşleri kamuoyu ile paylaşılırken, Türkiye-ABD ilişkilerinin olumlu yönde gelişmeler göstereceği bekleniyor.

# Bu kapsamda ise Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Türkiye ile ABD ilişkilerinde dikkat edilecek 4 noktayı işaret etti. Türkiye'nin genel olarak gerçek Cumhuriyetçilerle iyi anlaştığını belirten Aydın, “Cumhuriyetçi iktidarların öncelikleri genellikle, Türkiye’yi de ilgilendiren bölgelerde güvenlik ve istikrardır” açıklamalarında bulundu.

# İkinci olarak, ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump’ın ülkeyi ve dış politikayı bir CEO gibi yönetme fikrinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kısa bir süre önce yaptığı açıklama ile eşdeğer olduğunu belirten Aydın, “Erdoğan da Türkiye’nin bir şirket gibi yönetilmesi gerektiğini söylemişti. Bu noktada benzer bir bakış açısı yakalanabilir ve iki lider arasındaki konuşma daha rahat bir düzlemde ilerleyebilir” diyerek bu noktaya dikkatleri çekti.

# Üçüncü olarak, Donald Trump’ın, Türkiye’yi de yakından ilgilendiren Orta Doğu'da daha çabuk ve kalıcı bir istikrar sağlama durumu olabileceğini belirten Prof. Dr. Aydın, bu durumun Türkiye’nin işine yarayacağının altını çizdi.

# Rektör Aydın dördüncü önemli noktayı ise şöyle açıkladı: "FETÖ konusunda acil bir değişim beklemiyorum. Amerika bu işi yasal sürece havale etmiş durumda ve o iş 2-3 yıl orada devam edecek. Ama Trump’ın Obama ve Demokratlar kadar keskin açıklamalar yapmayıp daha yumuşak açıklamalarda bulunacağını düşünüyorum. Bu da zaten Türkiye’yi belli bir süre rahatlatır. “

Dış Politikaları Belirleyen Açıklama

ABD Başkanı Trump’ın ilk açıklamasında “bizimle dost olan herkesle dost olacağız” söylemini de değerlendiren Aydın şunları söyledi:

“ilk kez dış politikayı bu kadar ilgilendiren, bu kadar kapsayıcı ve geniş bir şey söyledi. Bu önemli bir söylem çünkü daha önce söyledikleri çok bölük pörçüktü. Bu yaklaşım devam ettiği sürece Trump, işbirliğine yatkın olduğu devletlerle ilişkilerini geliştirecektir“

5haber.com  | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.