Enflasyon Rakamları Neden Yüksek Geldi? (MB Son Dakika Açıklaması)

Merkez Bankası tarafındna yapılan son dakika açıklamasına göre geçtiğimiz ayın enflasyon verilerinin yüksek olması değerlendirildi. İşte enflasyonun yüksek gelmesinin sebebi.

Yayınlanma:
Enflasyon Rakamları Neden Yüksek Geldi? (MB Son Dakika Açıklaması)

Geçtiğimiz gün son ayın enflasyon rakamları açıklanmıştı. Açıklanan enflasyon rakamlarının yüksek olması sonrası Merkez Bankasından bir açıklama geldi. Merkez Bankası, enflasyonda görülen hızlı yükselişin, gıda fiyatlarındaki artış ve Türk Lirasındaki "birikimli değer kaybının" etkisinden kaynaklandığını açıkladı.

Merkez Bankası tarafından hazırlanan "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunda yer alan bilgilere göre enflasyon artışı ile ilgili, "Şubat ayında tüketici fiyatları yüzde 0.81 oranında artmış ve yıllık enflasyon 0.91 puan yükselerek yüzde 10.13 oldu. Bu dönemde, gıda yıllık enflasyonundaki yükseliş sürmüş; başta temel mal ve enerji grupları olmak üzere genele yayılan döviz kuru etkileri gözlendi. Geçici vergi indirimlerine karşın, Türk lirasındaki birikimli değer kaybının etkisiyle temel mal enflasyonunda kaydedilen belirgin artış sonucunda çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi yükseldi" bilgilerine yer verildi.

Enflasyon Rakamları

Tüketici fiyatları Şubat ayında yüzde 0.81 ile yüzde 0.5 dolayında olan beklentileri aştı ve yıllık enflasyon yüzde 10.13'e yükselerek, 2012 yılı Nisan ayındaki yüzde 11.14'ten sonra ilk kez iki haneye çıktı. Yurt içi üretici fiyat endeksi de Şubat ayında yüzde 1.26 arttı ve üretici fiyatlarında yıllık enflasyon da yüzde 15.36'yı buldu.

5haber.com  |  Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.