Fındık Üreticilerine Küllenme ile Mücadele İçin Pulverizatör Desteği

Fındıkta son dönemlerde sıkça görülen küllenme ile mücadele için üreticilere Pulverizatör makinesi dağıtıldı. İşte detaylar.

Yayınlanma:
Fındık Üreticilerine Küllenme ile Mücadele İçin  Pulverizatör Desteği

Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Tirebolu Ziraat Odası yetkilileri, fındık bahçelerinde yaşanan küllenme hastalığı nedeniyle üreticilere hastalıkla mücadele için pulverizatör dağıttı.

Tirebolu Kaymakamı İsmail Ayhan Tavlı, Belediye Başkanı Abdullah Karapıçak, Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Angın ve muhtarların katılı ile gerçekleşen toplantıda 12 pulverizatörün dağıtılması sonrasında Balçıkbelen köyünde üreticilere ilaçlama uygulamalı olarak gösterildi.

Konu ile ilgili bazı açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Angın, 2013 yılından bu yana fındıkta külleme hastalığının görülmesinin ardından ürün kayıpları yaşanmaya başlandığını anlattı. Hastalığın bahçelerin yüzde 50’sine kadar yayılabildiğine dikkat çeken İl Tarım Müdürü Angın, "Bunlar fındık ağaçlarının kendini yenilemesini de engelliyor. Sürgünlere de olumsuz etkisi var, bu anlamda külleme hastalığıyla mutlaka mücadele edilmesi gerekiyor. İlaçlarla ve kültürel tedbirlerin uygulanmasıyla mücadele şart. İlaçlama da bu mevsimde 20-25 günde bir  tekrarlanmalıö dedi. Angın, “Basit bir hastalıktır ama ilaçlama yapıldığında ortadan kaldırabileceğimizi düşünmekteyiz. Özellikle içinde bulunduğumuz zaman diliminden itibaren ilaçlama yapılması gerekiyor. Tirebolu Ziraat Odası başkanlığı bir etkinlik başlattı, çiftçilere dağıtılmak üzere pulvarizetör temin etti. Vatandaşlarımız bunları kullanacak" ifadelerini kullandı.

İlk Etap Olarak 12 Makine

Giresun İl Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman da, ilk etapta 12 makineyi üreticilere dağıttıklarını ve bunu fındık bahçesi bulunan üreticilerin dönüşümlü olarak kullanacaklarını söyledi. İlerleyen günlerde her köye bir makine vermeyi planladıklarını kaydeden Yaman, şunları söyledi:“Her 5 köy bir makine veriyoruz. Amacımız toplu mücadeleyi gerçekleştirmek ve bu hastalıktan, bu illetten kurtulmaktır. Toplu mücadele yapıldığı takdirde bu hastalıktan kurtulacağımızı ve ürün kaybımızın olmayacağını belirtmek istiyorum."

5haber.com  |  Giresun

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.