Fındıkta rekolte çalışmalarında sona geliniyor (Rekolte çalışması ne zaman bitecek?)

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Edip Sevinç, yaptığı yazılı açıklamada, gündemdeki fındık rekoltesi iddialarını yanıtladı. İşte fındık rekoltesi belirleme çalışmalarında son durum ve rekolte çalışmalarının sona ereceği tarih.

Yayınlanma:
Fındıkta rekolte çalışmalarında sona geliniyor (Rekolte çalışması ne zaman bitecek?)

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç'ten fındık rekoltesi ile ilgili bir açıklama geldi. Fındık sezonundan önce çeşitli kurum temsilcilerinin fındık rekoltesi ile ilgili spekülatif açıklamalarda bulunduğunu söyleyen Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu ve Fındık ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Edip Sevinç, Rekolte Tespit Komisyonu'nun ön tahmin niteliğinde olmak üzere çiçekten meyveye geçiş tahmin çalışmalarına 2 Mayıs'ta başladığını ve 13 Mayıs'ta biteceğini söyledi.

Edin Sevinç tarafından fındık rekoltesi ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri’nin yıllardır uzman Ziraat Yüksek Mühendislerinden oluşan bir heyet ile rekolte tahmin çalışmaları yürüttüğünü ve tahminlerinin yüzde 95 seviyelerinde gerçekleştiğini belirtti. Sevinç, “Söz konusu heyet karanfil sayımı için 19 Şubat-11 Mart 2017 tarihleri arasında 15 il, 90 ilçede yürüttüğü çalışmalarını bitirmiş ve karanfil sayımına göre Türkiye fındık rekoltesi ilk tahmin sonuçlarını tespit etmiş olup, söz konusu çalışma sonuçları spekülasyon amaçlı kullanılabilir endişesiyle kamuoyu ile paylaşılmamıştır” ifadelerine yer verdi.

Her yıl Mayıs ayında dünyanın çeşitli ülkelerinden işadamlarının katılımı ile düzenli olarak gerçekleştirilen International Nut and Fruit Council'in Kongresi'nde diğer ürünlerin yanı sıra fındık ile ilgili bilgilerin de paylaşılacağını belirten KFMİB Başkanı Sevinç, açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bu tarz uluslararası toplantılarda bırakın gerçeğe aykırı ve yanıltıcı beyanlarda bulunmayı, açıklanan tahminlerde nedeni izah edilemeyen büyük sapmalar tespit edilirse, bu durum Türk fındık sektörüne ve ülkemize olan güvenin sarsılması gibi kabul edilemeyecek sonuçlar doğurabilecektir. Bu bağlamda, gerçeğe en yakın tahminin elde edilebilmesini sağlamak adına, Rekolte Tespit Komisyonu, yine bir ön tahmin niteliğinde olmak üzere çiçekten meyveye geçiş tahmin çalışmalarına 2 Mayıs tarihinde başlamış olup, 13 Mayıs tarihinde bitmesi planlanan bu çalışmada elde edilecek veriler, INC'nin (International Nut and Dried Fruit Council) bu yıl 19-21 Mayıs 2017 tarihleri arasında Hindistan'da yapılacak Kongresi'nde görevli moderatöre bildirilecek. Üreticilerimiz ve sektörle ilgili olanların çok iyi bildiği gibi, son ve kesin rekolte tahmin çalışmaları Haziran-Temmuz ayında yapılmakta olup, söz konusu komisyonumuz bu aylarda da son çalışmasını ayrıca yapacaktır. Dolayısıyla tüm paydaşlarımızın; beklenti, niyet ve kişisel ihtiyaç parametrelerine bağlı olarak açıklandığı izahtan vareste olan son günlerdeki mesnetsiz rekolte tahminlerine itibar etmeyip, bilimsel yöntemler ve objektif kriterlere dayalı olarak yapılan rekolte tahmin sonuçlarını beklemelerinde büyük fayda görülmektedir. Esasen üreticimiz bahçesindeki fındığın miktarını şu anda bile hepimizden iyi bilmektedir.”

5haber.com  | Giresun

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.