Guterres'ten Son Dakika Kıbrıs Açıklaması: "Federal Yapı Oluşturmaya Çık Yaklaştık"

Cenevre'de devam eden Kıbrıs görüşmelerinde bir son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada, Kıbrıs'ta iki toplumlu federal yapı oluşturmaya çok yaklaşıldığı belirtildi. İşte yapılan açıklama ve görüşmelerde son durum.

Yayınlanma:
Guterres'ten Son Dakika Kıbrıs Açıklaması: "Federal Yapı Oluşturmaya Çık Yaklaştık"

Son günlerde gündemde yer alan Kıbrıs meselesi, görüşülmeye devam ediliyor.

İsviçre’nin Cenevre kentinde KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs konusunda “İki toplumlu, iki bölgeli, federal bir yapı oluşturulmasına çok yaklaştık. Her iki liderin gösterdiği önderlik için teşekkür ediyorum” dedi.

BM Genel Sekreteri Guterres, açılış oturumlarının çok yapıcı geçtiğini belirterek, “Biz burada sağlam bir çözüm için çalışıyoruz. Gerektiği kadar, gereken şekilde bu amaca ulaşabilmek için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

BM'nin Amacı Anlaşma Sağlamak

“Gerekli araçların bulunması konusunda mutabıkız. Bundan sonra yapılacak şeyler de var. Hemen hızlı çözüm beklenemez” diyen Guterres “BM olarak bizim burada rolümüz taraflara destek vermek. Başka herhangi bir gündemimiz yok. Her iki tarafın mutabakatıyla sağlanacak bir çözümün peşindeyiz” ifadelerinde bulundu.

Türk ve Rum Tarafları ‘Oscarlık’, BM ‘Yardımcı Oyuncu’

Guterres konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eğer bu bir sinema yarışması olsaydı Oscar’ı hak edenler, sağımda ve solumda görmüş olduğunuz beyefendiler olurdu. BM ise yardımcı oyuncu ödülünü alırdı. AB de bu sürece destek veriyor. BM etkili ve güçlü bir şekilde burada elde edilebilecek başarıları destekliyor. Sabırlı olmak lazım, aceleci bir çözümün peşinde değiliz. Ciddi şekilde çözüme dönük çalışmalar yapıyoruz. İki toplumlu, iki bölgeli, federal bir yapı oluşturulmasına çok yaklaştık. Bu kadar çok çatışmaların ortaya çıktığı, çok sorunun yaşandığı ve hiçbir krizin çözülemiyor görüldüğü dünyada bu gelişme, umudun sembolü olacak. Her iki liderin gösterdiği önderlik için teşekkür ediyorum.

5haber.com  | Ankara

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.