Hazine Müsteşarlığından BES'e Otomatik Başlangıç Uyarısı

Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılan son dakika açıklamasında otomatik Bireysel Emeklilik Sistemine 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren başlanacağı belirtilirken işverenler de bu konu hakkında uyarıldı. İşte yapılan açıklama.

Yayınlanma:
Hazine Müsteşarlığından BES'e Otomatik Başlangıç Uyarısı

Hazine Müsteşarlığı tarafından bir son dakika açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren otomatik olarak başlayacağının altı çizilerek, işverenlerin kayba uğramaması için katkı paylarını zamanında aktarmaları uyarısında bulunuldu.

Müsteşarlıktan BES'te otomatik katılım ile ilgili olarak yapılan açıklamada, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre, kamu ve özel sektörde çalışan 45 yaşını doldurmamış çalışanlar ile işe başlayacak olanların, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren işverenleri aracılığıyla bireysel emeklilik sistemine otomatik olarak dahil edileceklerinin altı çizildi. Yapılan açıklamaya göre, çalışanlardan kesilecek katkı paylarına, mevcut bireysel emeklilik sistemi koşullarıyla yüzde 25 devlet katkısı teşviki verileceği de belirtildi. Cayma süresi sonrasında sistemde devam etmeye karar veren çalışanlar, Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununa göre bin lira tutarında devlet katkısı sağlanacak. Emeklilik halinde hesabındaki birikimi en az 10 yıl süreli yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışanlara teşvik olarak birikiminin yüzde 5’i kadar ek devlet katkısı verilecek.

Açıklamada, kamu veya özel sektördeki işverenlerin, çalışanlarını otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine dahil edilmesiyle ilgili olarak yükümlülükleri bulunduğuna dikkat çekilerek, öncelikle, Hazine Müsteşarlığı tarafından yetkilendirilmiş emeklilik şirketlerinden biri ile emeklilik sözleşmesi imzalaması gerektiği kaydedildi.

Kamu ve özel sektör işverenlerinin emeklilik sözleşmesi imzalanması için yetkili belirlemesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, sektörde 18 emeklilik şirketinin faaliyette bulunduğu hatırlatıldı.

Katkı Payı Ödemeyene veya Geciktirene Uyarıda Bulunuldu

Hazine Müsteşarlığı açıklamasında, işverenlerin çalışanların katkı paylarını, ücretlerinden kesinti yaparak emeklilik şirketine verilmeleri gerektiği vurgulanarak “İşveren katkı payını zamanında emeklilik şirketine aktarmaz veya geç aktarırsa çalışanın birikiminde oluşabilecek parasal kaybı telafi etmek zorundadır. Söz konusu yükümlülüklerin yerine getirilmesi işverenin sorumluluğunda olup yükümlülüklerini ifa etmeyen işverenlere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından idari para cezası uygulanması mümkün bulunmaktadır.” denildi.

Açıklamada, BES’e geçişin kademeli olacağı hatırlatıldı. Buna göre, çalışan sayısı bin ve üzerinde olan bir işverene bağlı olarak özel sektörde çalışanlar 1 Ocak 2017, çalışan sayısı 250- 999 olan bir işyerindeki çalışanlar 1 Nisan 2017, çalışan sayısı 100-249 olan işyerinde çalışanlar 1 Temmuz 2017, çalışan sayısı 50-99 olan işyerlerinde çalışanlar 1 Ocak 2018, çalışan sayısı 10-49 olan bir işyerinde çalışanlar, 1 Temmuz 2018 ve çalışan sayısı 5-9 olan bir işyerinde çalışanlar 1 Ocak 2019'dan itibaren işvereni tarafından BES'e otomatik olarak katılacak

Çalışanların ücretinden kesilecek asgari katkı payı miktarının, ilgisine göre prime esas kazancın veya emeklilik keseneğine esas aylığın yüzde 3’ü olacağı kaydedildi.

Açıklamada şu 18 emeklilik şirketinin adlarına yer verildi:

# Aegon Emeklillik ve Hayat A.Ş.

# Allianz Hayat ve Emeklilik A.Ş.

# Allianz Yaşam ve Emeklilik A.Ş.

# Anadolu Hayat ve Emeklilik A.Ş.

# Asya Emeklilik ve Hayat A.Ş.

# Avivasa Emeklilik ve Hayat A.Ş.

# Axa Hayat ve Emeklilik A.Ş.

# BNP Paribas Cardif Emeklilik A.Ş.

# Cigna Finans Emeklilik ve Hayat A.Ş.

# Fiba Emeklilik ve Hayat A.Ş.

# Garanti Emeklilik ve Hayat A.Ş.

# Groupama Emeklilik A.Ş.

# Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş.

# NN Hayat ve Emeklilik A.Ş.

# Katılım Emeklilik ve Hayat A.Ş

# Metlife Emeklilik ve Hayat A.Ş

# Vakıf Emeklilik A.Ş.

# Ziraat Hayat ve Emeklilik A.Ş.

5haber.com  |  Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.