Hollanda Seçimlerinin Favori İki İsminden Flaş Türkiye Açıklaması

Önceki akşam katıldıkları bir programda Türkiye ile yaşanan krizi değerlendiren Hollanda seçimlerinin iki favori partisinin liderleri, aşist ve ırkçı söylemlerine devam etti. İşte açıklamaların satır başlıkları.

Yayınlanma:
Hollanda Seçimlerinin Favori İki İsminden Flaş Türkiye Açıklaması

Hollanda yarın seçime gidiyor. Seçimler öncesinde, seçimin favori iki ismi, önceki gün yayımlanan bir televizyon programında gündemi değerlendirdi.

Hollanda'da yarın yapılacak seçimlerin favorisi Liberal Sağ Parti (VVD) lideri ve Başbakan Mark Rutte ile Türk düşmanı, aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, Türkiye ile ilgili flaş açıklamalarda bulundu. Erasmus Üniversitesinde gerçekleşen tartışmada Ankara-Lahey hattı ele alındı.

Türk düşmanı popülist Wilders açıklamasında, mevcut hükumetin Türk bakanlara yönelik tutumunu desteklediğini söyledi ve bunun yeterli olmadığını, daha sert önlemler alınması gerektiğinin altını çizdi.

Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan'ın sınırdışı edilmesi gerektiğini savunan Wilders, Hollanda'da yaşayan Türklerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylemlerini desteklemeleri halinde Hollanda vatandaşlığından alınması ya da Türkiye'ye dönmemek üzere gönderilmesi gerektiğini de söyledi.

Wilders'ın faşist açıklamaları şu şekilde: “Onlar Hollanda’ya mı bağlı? O zaman Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yorumlarını reddetmeleri gerekiyor. Eğer önümüzdeki günlerde onların Erdoğan’ın bu çılgınca ve sert yorumlarını desteklediği ortaya çıkarsa, o zaman ben onları Hollanda’yı terk edip Türkiye’ye gitmeye ve hiçbir zaman Hollanda’ya dönmemeye davet ediyorum. Çünkü onlar Hollanda’ya değil Türkiye Cumhuriyeti’ne ait.”

Başbakan Rutte, Türkiye ile yapılan mültecileri geri kabul anlaşmasının olumlu sonuçlarını dile getirirken Wilders, sınırların mültecilere tamamen kapatılması gerektiğini savundu.

Hollanda'nın AB'den ayrılması gerektiğini savunan Wilders ile bir koalisyon kurmayacağını söyleyen Rutte, “Kuran’ı yasaklamak, camileri kapatmak isteyen bir parti ile çalışmayacağım” sözlerini söyledi.

Rutte'nin Açıklaması

Hollanda Başbakanı Mark Rutte Türkiye krizi ile ilgili şu sözleri söyledi: "Nazizim benzetmesi ve faşist yorumları kesinlikle kabul edilemez. Bu sözün geri alınması gerektiğini düşünüyoruz. Sanırım cumartesi günü yaptığımız Türk bakanın sınır dışı edilmesi eşi benzeri görülmemiş bir şeydi. Durumun daha da tırmanmasını istemiyoruz. Ama Türkler durumu tırmandırırsa cevap vermek zorunda kalırız."

5haber.com  |  Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.