İş Kanununda Haftada 45 Saat Çalışması Gereken İşçiler Fazla Çalıştırılıyor (İşçilerin Yine Hakkı Yeniyor)

İş Kanununa göre haftalık çalışma süreleri 45 saat olan işçiler, işverenleri tarafından bu sürenin çok üstünde çalıştırılmaktadır. İşte iş kanununda yer alan çalışma hükmü ve ülkemizde çalışan işçilerin çalışma durumu.

Yayınlanma:
İş Kanununda Haftada 45 Saat Çalışması Gereken İşçiler Fazla Çalıştırılıyor (İşçilerin Yine Hakkı Yeniyor)

Türkiye genelinde çalışmakta olan 10 milyonun üzerinde işçinin en çok şikayetçi olduğu ve sorunun çözülmesi gereken konulardan biri de haftalık çalışma saatleri konusudur.

İş Kanununa göre çalışma saatleri belli olan işçi statüsündeki çalışanlar, genellikle bu saatlerin çok üzerinde çalışmaktadır. Peki bu sorun nasıl çözülür? İş Kanununa göre belirtilen çalışma saati kanunda belirtilen saatten fazla çalışan, ancak ücreti bu kanunlara tabi olarak alan işçiler, bu durumun çözülmesini istiyor.

İş Kanununa Göre Haftalık Çalışma Saatleri

İş Kanunu tarafından alınan çalışma süresi kararı, günlük olarak belirlenmekten ise haftalık belirleme tercihi uygulanmıştır. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 63. maddesinde belirtilen haftalık çalışma süresi 45 saattir. Bu sürenin haftanın çalışılan günlerine dağıtılmasını sağlayan iş yeri sahibi, bir işçiyi haftanın 6 günü çalıştırıyorsa bu süre günlük 7.5 saat olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bu kanunun ülkemizde pekte uygulanmadığı gözler önünde. Ortalama olarak günde en az 8 saat çalışan işçiler (molalar hariç) haftalık yaklaşık olarak 60 saat çalışmakta ve artı bir ücret almamaktadır.

İşçilerden Tepkiler

Türkiye genelinde milyonlarca işçi bu çalışma süresinin çok üzerinde çalışmakta ve ücret olarak da herhangi bir mesai ücreti almamaktadır. Çoğu iş yeri, haftanın 6 günü boyunca işçileri günlük 10 saat çalıştırmaktadır. Bu konuda denetimlerin uygulanması ve buna riayet etmeyen iş yerlerine uyarıda bulunulması gerekmektedir.

İşçilerin Eli Kolu Bağlı

İş yerlerinde bu duruma tepki göstermek neredeyse işten atılma sebebi haline gelmiş durumda. İş yeri sahibinin çalışana bu sorun karşısında cevabı genel olarak şu cümle olmuştur: "Ben günde 10 saat çalışacak işçi bulurum"

Bu konuda asıl sorumluluğu yetkililerden daha çok işyeri sahiplerinin alması gerekiyor. Yasaya uymamak hem suç hemde haksız kazançtır.

5haber.com  | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.