Kamu çalışma reformunda taşerona kadro başka bir çıkmaza mı girecek?

Uzun süredir beklenen kamu çalışma reformu kapsamında taşerona kadro meselesi nasıl ele alınacak? Çözülecek denilen taşerona kadro, kamu çalışma reformunda yine bir sekteye mi uğrayacak? Mesele bir çıkmaza daha mı giriyor? İşte detaylar.

Yayınlanma:
Kamu çalışma reformunda taşerona kadro başka bir çıkmaza mı girecek?

Referandum sonrasında gündeme gelecek denilen kamu çalışma reformu henüz gündeme gelmedi. Ancak gündemde çokça konuşulmaya başlandı. Kamu çalışma reformu kapsamında değerlendirileceği söylenen taşerona kadro meselesi için ise 720 binden fazla taşeron işçi bekleyişini sürdürüyor. Peki kamu çalışma reformunda taşerona kadro meselesi nasıl bir çözümle halledilecek? Taşerona kadro meselesi çözülecek dendi ancak kamu çalışma reformunda daha da çıkmaza mı girecek?

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre kamu çalışma reformu kapsamında taşeron işçilerin durumu şu şekilde belirtildi.

"Taşeron işçilerin statüsünün netlik kazanmasıyla konunun daha karmaşık hale gelmesi de ihtimal dahilindedir. Çünkü, ihtimallerden birisi geçici personel statüsüdür ki bu statü ile birlikte reform tamamen çıkmaza girecektir.

Görüleceği üzere, 657 sayılı Kanun'daki değişikliğin bam teli memur tanımıdır. Bu tanım sorunu giderildiğinde ve memur tanımı yeniden yapıldığında konunun büyük bir kısmının çözüldüğü görülecektir. Birkaç soruyla konuyu açıklığa kavuşturalım. 2016 yılı Aralık ayı verilerine göre 2.481.389 memur sayısından kaç tanesi asli ve sürekli kamu hizmeti görmektedir? Yardımcı hizmetler sınıfında göre yapanlara memur denilebilir mi? Sağlık ve yardımcı sağlık hizmetlerinde görev yapanlar memur tanımına girer mi? Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfında görev yapanlar memur tanımına girer mi? İşte bu sorular açıklığa kavuşturulmadan reform yapmak sağ cebindeki yitiğini sol cebinde arayan adamın durumuna benzer.

İşçi veya memur yerine çalışan kavramı çözüm mü, güvence ne olacak?

İşçi-memur ayrımı yerine çalışan kavramının kullanılması tek başına sorunu çözmez. Elbette bunun için de Anayasa değişikliği yapılması gerekeceği açıktır. Böyle bir değişikliğin ise ciddi tartışmaları beraberinde getireceği kuşkusuzdur.

Yeni bir tartışma oluşturma yerine mevcut Anayasa'daki asli ve süreli kamu hizmetleri ile genel idare hizmetlerinin tanımının bu zamana kadar niçin yapılmadığı üzerinde durulmalıdır. 1961 Anayasası'ndan 4 yıl sonra çıkarılan 657 sayılı Kanun'daki memur tanımı bu zamana kadar değiştirilmemiştir ve aşırı memur güvencesi Kanunun ruhunda vardır. Hal böyle iken her seferinde sorunu Anayasada görmek doğru değildir.

Ayrıca, memur sendikalarının katı bir tutum sergilediği memur güvencesi nasıl esnetilecek? Olağanüstü hal nedeniyle ve FETÖ operasyonlarından dolayı memur güvencesi zayıflamıştır ama bunun uzun vadeli devam ettirilmesi oldukça zordur. Bununla birlikte sorunun kaynağı memur güvencesi olarak düşünülüyorsa, güvencenin kaynağının Anayasa'dan ziyade 657 sayılı Kanun'dan ve İdari Yargılama Usulü Kanunu'ndan kaynaklandığının bilinmesi gerekmektedir."

Son taşerona kadro açıklamaları için TIKLAYIN

Taşerona kadro haberlerinden, işçi haberlerinden ve daha fazlasından anında haberdar olmak için Facebook sayfamızı beğenebilir, grubumuza üye olabilir ve arkadaşlarınızı gruba ekleyebilirsiniz.

Facebook Sayfası için TIKLAYINFacebook Grubu için TIKLAYIN

5haber.com  | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.