Kardak Kayalıkları Hakkında Flaş Açıklama: "Pahalıya Mal Olur"

Kardak kayalıkları ile ilgili son günlerde devam eden tartışmalar, Yunan Savunma Bakanının bugünkü açıklamaları sonrasında daha da arttı. Konuyu değerlendiren Prof. Dr. Hasan Ünal, önemli açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar.

Yayınlanma:
Kardak Kayalıkları Hakkında Flaş Açıklama: "Pahalıya Mal Olur"

Son günlerin tartışma konusu olan Kardak Kayalıkları ile ilgili Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Ünal bazı açıklamalarda bulundu. Ünal açıklamasında, Yunan Savunma Bakanının konu ile ilgili sözlerini, "Yunanistan'ın Türkiye ile ilgili varsayımlar yaparak krizi tırmandırma girişimlerinde bulunmasının Yunanistan'a pahalıya mal olabileceğini düşünüyorum" şeklinde eleştirdi.

Varsayımlar Üzerinden Dış Politika Belirlenmez

Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos'un bugün yaptığı açıklamalarına da değinen Prof. Dr. Hasan Ünal, "Israrla söyledikleri şu, ‘1996'daki hatamızı yapmayacağız. 1996'da Türkiye'den korktuk ve geri çekildik Kardak'ta. Bu defa geri çekilmeyeceğiz. Onlar için hazırladığımız sürprizlerimiz var, silahlarımız var, daha hazırlıklıyız ve onlar bunu görecekler.’ Bunları dinlediğim zaman aklıma şu geliyor, varsayımlar üzerine dış politika belirlemek çok tehlikelidir. Varsayımlar ve yanlış algılar üzerine dış politika belirlediğinizde çok ağır bedeller ödeyebilirsiniz." sözleri ile Savunma Bakanının sözlerini yorumladı.

Pahalıya Mal Olabilir

Prof. Dr. Ünal ayrıca Yunanistan'ın bir varsayımla, Türkiye'nin hava kuvvetlerinin, deniz kuvvetlerinin bir zafiyet içinde olduğunu düşünerek krizi tırmandırma girişimlerinde bulunmasının Yunanistan'a çok pahalıya mal olabileceğini düşündüğünü belirterek şöyle devam etti:

"Öte yandan şunu söylemek lazım evet 15 Temmuz Darbe Girişimi'nin ardından hava kuvvetlerinden, deniz kuvvetlerinden görevden el çektirilen, KHK ile atılan, daha da ötesi hapse atılmış olan çok sayıda FETÖ'cü subay olduğunu biliyoruz ama sayılarla bunları ele aldığınızda bu açıkların çoğu çoktan kapatılmış durumda. Dolayısıyla böyle bir zafiyet söz konusu değil. Tam tersine, FETÖ temizliğinden dolayı orduda silah arkadaşlığı, güven ilişkisi daha ileri boyutlara gittiği için herkes birbirine güvenerek hareket edebildiği için, birinin öbürüne kumpas kurmayacağını bilerek hareket ettiği için silahlı kuvvetlerde harbe hazırlık konusunda ve harp tecrübesi konusunda da daha ileri bir aşamadan söz edilebilir. Dolayısıyla Yunanistan'ın varsayımları pek doğru değil."

Zafiyet İçinde Olan Bir Ordu Daha Dikkatli Olur

“Zaten zafiyet içinde olan bir ordunun, mesela Türk Silahlı Kuvvetleri'nin karşı tarafa ‘Gel gel’ demesi beklenmez” diyen Prof. Dr. Hasan Ünal, ‘Zafiyet içinde olan taraf daha dikkatli oturur, bir olay çıkmaması için özen gösterir, dikkatli davranır ve kendisini toparlama çalışmalarına hız verir. Dolayısıyla Yunanistan'ın bu varsayımları biraz yanlış varsayımlar. Bir başka yanlış varsayım da, 'Biz Avrupa Birliği üyesiyiz. Bu ülkenin toprakları, hava sahası, deniz sınırları hepsi AB sınırları, dolayısıyla AB'nin bir şey yapması lazım.’ varsayımı. AB'den bugünkü dünyada medet beklemek çok komik bir şey. Yunan Bakan konuşmasının bazı yerlerinde, 'Biz NATO üyesiyiz.' diyor. Ama biz de NATO üyesiyiz. Dolayısıyla Yunanistan'ın varsayımları yanlış gibi geliyor’ dedi.

5haber.com  | İstanbul

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.