Kıdem tazminatında yeni sistem (İstifa, iş değişikliği ve iflas durumunda kıdem tazminatı alınacak mı?)

Kıdem tazminat fonu, bu hafta gerçekleşecek olan EKK ile son şeklini alacak ve sistemin yürürlüğe girmesi için geri sayım başlayacak. Peki yeni sistem nasıl olacak? Yeni sistemin eski sistemden farkı ne olacak? İşte gelecek yeni sistemin tüm detayları, işçilere artıları ve eksileri.

Yayınlanma:
Kıdem tazminatında yeni sistem (İstifa, iş değişikliği ve iflas durumunda kıdem tazminatı alınacak mı?)

Türkiye genelinde milyonlarca işçinin beklediği kıdem tazminatı fonu bu hafta düzenlenecek olan Ekonomi Koordinasyon Kurulunda görüşülecek. Kıdem tazminatı görüşmeleri öncesi fonun tüm detayları belli oldu. İşte getirilecek yeni sistemle kıdem tazminatının detayları.

İstifa Eden İşçinin Haklılığını İspatlamaya Gerek Yok

İstifa eden bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için istifasını haklı bir nedene dayandırması zorunlu olmayacak.

Şirket İflas Ettiğinde Kıdem Tazminatı Yanacak mı?

Bir şirketin iflas etmesi durumunda işçinin çalıştığı süreye göre alacağı kıdem tazminatı yanmayacak. Kıdem tazminatı, devlet tarafından oluşturulan fonda birikeceği için bu paraya iflas eden şirket dokunamayacak.

İş Değişikliği Durumunda Ne Olacak?

Bir işçinin iş değişikliği durumunda kıdem tazminatı fonu devlet tarafından korunduğu için yeni iş yerinde iş başı yaptığında kıdem tazminatı birikimi, kaldığı yerden devam edecek. Hesabın durumu da her ayın sonunda izlenebilecek ve durum sürekli olarak inceleme altında olacak.

Düşük Kıdem Tazminatı Kalkıyor mu?

Kıdem tazminatı fonu ile kazanılan para, devlet koruması altında olurken, iş verenlerin düşük kıdem tazminatı ödemesinin önüne geçilecek ve sebepsiz işten çıkarılmaların ciddi anlamda önüne geçilecek.

Ortak Hesap Olacak mı?

Bireysel kıdem fonu sisteminde İşsizlik Fonunda olduğu gibi ortak olmayacak.

Prim Yatırmayan İşverenler Yaptırımlar Neler?

İşçinin kıdem tazminatı fonunu düzensiz veya eksik yatıran işverenler hakkında yaptırımlarda olacak. Bu yaptırımların başında ise başta vergi desteği olmak üzere tüm destek kapıları kapanacak.

Fona Yatırılacak Prim Ne Kadar?

Kıdem tazminatı yeni sisteminde fona yatırılacak prim oranı yüzde 8.33 olarak karşımıza çıkıyor. Bir yıla karşılık 30 günlük ücret aynı şekilde korunuyor.

İşsizlik Fonu Devam Edecek mi?

Sabah Gazetesinde yer alan habere göre, Kıdem Tazminatı Fonu ile İşsizlik Fonu bir birinin alternatifi halinde değil, aksine bir birinin tamamlayıcısı olacak. Kıdem Tazminatı Fonu'nda bireysel emeklilik sisteminde olduğu gibi belli bir süre dokunulmayacak. Sınırlı özel durumlarda erken alma imkanı getirilebilecek.

5haber.com | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.