'KPSS Mağdurları' Dönemi Kapandı 'Mülakat Mağdurları' Dönemi Başladı

Kamu personeli alımlarında sözlü sınavın getirilmesi tepkileri devam ediyor. Daha önceden 'KPSS mağdurları' olarak bitelendirilen kesim artık 'mülakat mağduru' mu oluyor?

Yayınlanma:
'KPSS Mağdurları' Dönemi Kapandı 'Mülakat Mağdurları' Dönemi Başladı

Öğretmenlik başta olmak üzere kamu personeli alımlarında getirilen sözlü mülakata tepkiler gün geçtikçe artıyor.

Sözlü mülakat sisteminin getirilmesinin ardından birçok aday Kamu Personeli Seçme Sınavından (KPSS) yüksek puan almış olsalar bile, sözlü sınavda başarısız olarak sayılmış ve memur olamamıştır. Bir adayın kamu personeli olmak için yeterli olup olmadığının 5 dakikalık bir sözlü mülakat ile anlaşılamayacağını savunan binlerce KPSS ve mülakat mağduru, sözlü sınav uygulamasının kaldırılmasını istiyor.

Sözlü sınavın kaldırılması yönünde, sosyal medya üzerinde kampanya başlatan binlerce mülakat mağduru bu konuda yeni bir düzenlemenin yapılmasını istiyor. Ancak devam eden süreçler ve yapılan son açıklamalara bakıldığı zaman, sözlü sınav uygulamasının daha uzun yıllar kamu personeli alımı için uygulanacağı görülüyor.

Sözlü Sınavın Olduğu Yerde Adalet Olabilir Mi?

5haber.com ekibi olarak, önceki hafta yapılan infaz koruma memurluğu sözlü sınavına katılan bir aday ile yaptığımız bir röportajda, durum ortaya çıkıyor. Diyarbakır komisyonunda, patlamanın yaşandığı sabah olan 4 Kasım günü sözlü sınava giren aday, patlamanın verdiği psikolojik sıkıntı ile sözlü sınava girmiş ve önceki 4 gün sözlü sınava giren adaylar gibi bir performans göstermesi beklenmişti. Aday ile aynı gün sözlü sınava girenlerin birçoğunun sözlü sınavı geçemediği bilgisi elimize ulaşırken, patlama sonrası adliyenin içerisinde yaşanan yoğun stres ve sıkı güvenlik önlemlerinin de adayları olumsuz yönde etkilediği, yapılan röportajda ortaya çıkıyor.

Artık 'KPSS Mağduru' Yok 'Sözlü Sınav Mağduru' Var

Kamu personeli alımında getirilen sözlü sınav uygulamasında, alınacak personel sayısının ortalama 5 katı mülakata çağrılıyor ve sözlü sınavda KPSS'den 90 almış aday ile 75 almış adaya aynı sorular yönlendiriliyor. Ancak 90 almış aday sözlü sınavdan 40 puan alırken, 75 almış aday 100 alıyor. Bu duruma tepki gösteren adaylar sorunun çözülmesini istiyor.

Bu durumlar karşısında yıllardan beri süregelmiş 'KPSS Mağdurları' tabirinin yerini, 'Mülakat Mağdurları' alacak gibi duruyor.

5haber.com  | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.