Merkez Bankası 2016 ve 2017 Enflasyon Oranı Öngörüsünü Açıkladı

T.C. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, 2016 ve 2017 yıllarına ait enflasyon oranı öngörüsünü açıkladı. İşte ayrıntılar.

Yayınlanma:
Merkez Bankası 2016 ve 2017 Enflasyon Oranı Öngörüsünü Açıkladı

2016 yılının sonuna doğru yaklaşılırken, yılın enflasyon oranının yüzde kaç olacağı merakla bekleniyor.

Her yılın iki döneminde açıklanan ve emekli, memur ve diğer çalışanların maaşlarına gelecek olan zam miktarını da belirleyen dönemlik enflasyon rakamlarının açıklanmasının öncesinde Merkez Bankası, öngörüsünü açıkladı. Merkez Bankası tarafından yapılan son dakika açıklamasında, yüzde 5 olarak hedeflenen enflasyonun yaklaşık yüzde 50 düzeyinde bir sapma ile yüzde 7,5 olacağını öngördü. Ayrıca gelecek yıl içinde öngörüsünü açıklayan Merkez Bankası, gelecek yıl içinde yüzde 5 olarak açıklanan enflasyon hedefinin yüzde 30 düzeyinde bir sapma ile yüzde 6.5 olarak gerçekleşeceği öngörüsünü açıkladı.

Merkez Bankası tarafından, Temmuz ayında açıklanan enflasyon Raporunda, 2016 yılı için enflasyonun yüzde 7,5 seviyesinde, 2017 yılında yüzde 6 ve son olarak 2018 yılında yüzde 5 seviyesine kadar getirileceği ve bu seviye üzerinde istikrar sağlanacağı öngörüldü.

Bu konu ile ilgili açıklamalarına devam eden Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, ham petrol fiyatlarının önümüzdeki dönemde, Temmuz ayı enflasyon rakamlarına göre yukarı yönde seyredeceğini belirtirken, dolar üzerinden ithalatın da öngörülen miktarın aşağısında bir seviyede gerçekleşebileceğini belirtti. Yıllık ham petrol fiyat ortalaması, 2016 yılı için 44 dolar seviyesinde olurken, 2017 yılı için ön görülen fiyat 54 dolar olarak belirlendi deyerek sözlerine devam eden Çetinkaya, turizm sektöründe meydana gelen daralmanın, gıda talebi üzerinde düşürücü bir etkisi olduğunun altını çizdi.

Merkez Bankası Hedeflerini Hiç Tutturamadı

Merkez Bankası tarafından getirilen yeni düzenleme ile 2006 yılından itibaren, her yıla göre bir enflasyon oranı yüzdesi, hedef olarak belirlenmeye başlandı. Hedeflemelerin yapılmaya başlanmasından bu yana TCMB, hedeflerini tutturamadı.

5haber.com  | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.