Merkez Bankasının Son Dakika Döviz Hamlesi Sonrası Dolar ve Euro Düşüşe Geçti

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya tarafından yapılan Merkez Bankası’nın gerekirse tüm araçlarıyla dövize müdahale edecek açıklaması sonrasında döviz kurları düşüşe geçti. İşte döviz piyasasında son durum.

Yayınlanma:
Merkez Bankasının Son Dakika Döviz Hamlesi Sonrası Dolar ve Euro Düşüşe Geçti

Dolar ve Euroda son günlerde yaşanan yükseliş, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın açıklamaları sonrası durdu ve döviz kurları düşüşe geçti. Güne 3.53 seviyesinden başlangıç yapan dolar, öğle saatleri itibariyle 3.51 seviyesine kadar geriledi. Euro ie 3.78' e düştü.

Son günlerde yaşanan gelişmeler ile TL karşısında düğer kazanan dolar, bugün Merkez Bankasından gelen açıklama sonrasında yükselişini durdurdu ve düşüşe geçti. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın, “Merkez Bankası’nın gerekirse tüm araçlarıyla dövize müdahale edeceği" mesajını yayımlamasının ardından döviz kurları düşüşe geçti.

Piyasalarda psikolojik etki gösteren dolar bozdurma kampanyalarının da düşüşte etkisi olduğu tahmin edilirken Çetinkaya da bu kampanyaları desteklediğini bildirdi.

Çetinkauya'nın Açıklamalarına Destek

Destek Yatırım Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, “TCMB’nin 2017 yılında daha proaktif olacağını ve yaşanan gelişmelere göre en etkin şekilde para politikasını belirlemeye devam edeceğini anlıyoruz.” şeklinde açıklama yaparak Çetinkaya'nın açıklamalarına destek çıktı.

Kutay Gözgör, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın “2017 Yılında Para ve Kur Politikası” toplantısında söylediklerini değerlendiren açıklamasında, şu ifadeleri kullandı:

“TCMB, gerekmesi halinde tüm araçları kullanacağını tekrarladı. TCMB’nin 2017 yılında daha proaktif olacağını ve yaşanan gelişmelere göre en etkin şekilde para politikasını belirlemeye devam edeceğini anlıyoruz. Toplantı sayısının yıl boyunca 8’e düşürülmesi merkez bankasının daha esnek olmasını sağlayacaktır. Önümüzdeki süreçte enflasyon ve enflasyon beklentilerinde bozulmalar yaşanması halinde TCMB 1 hafta repo faiz oranlarında değişiklik yapmaya devam edebilir. Yeni yılda piyasalara daha yakın ve küresel piyasalarda yaşanan gelişmelere göre 1 adım önde olmayı hedefleyen bir TCMB ile karşılaşabiliriz. Ancak, ana belirleyici yine Amerika Merkez Bankasının (FED) atacağı adımlar olacaktır. Dolar TL paritesinde aşağı yönlü hareketlerin hız kazanabilmesi için 3.50 destek seviyesinin aşağı yönlü geçilmesi önemli olacaktır. Bu seviyenin geçilmesi halinde 3.4850 – 3.4280 bölgesine doğru gerilemeler yaşanabilir. 3.50 destek seviyesinin üzerinde kalınması yeniden 3.60 bölgesini gündeme getirebilir.”

5haber.com  | Ankara

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.