Metal-İş Sendikası Başkanından OHAL'in İşçilere Zararı ve Asgari Ücret Açıklaması

Birleşik Metal-İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu, OHAL sürecinde işçilerin mağdur olduğunu ve bu durumun düzeltilmesi gerektiğini söyledi. İşte Serdaroğlu'nun açıklamaları.

Yayınlanma:
Metal-İş Sendikası Başkanından OHAL'in İşçilere Zararı ve Asgari Ücret Açıklaması

Birleşik Metal İş Sendikasından son dakika taşeron ile OHAL açıklaması geldi.

21 Temmuz gecesi alınan karar ile ülke genelinde 90 günlük Olağanüstü Hal ilanından sonra bu karar 20 Ekim tarihinde yenilendi ve OHAL süresi 90 gün daha uzatıldı. Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu'nun yaptığı son dakika açıklamasında ise darbe ve terör için uygulanacağı belirtilen OHAL'in işçilere zarar verdiğini söyledi. Genel Başkan Serdaroğlu, "İşçiler en demokratik hakları olan grev kararlarını kimi kritik sektörlerde uygulamaya geçirdiklerinde bu OHAL bugün direnişlerimizin engellenmesinde gördüğümüz gibi yine mi bize karşı işleyecek? Hani bu OHAL devletin içine çöreklenmiş bir çeteyi çökertmek içindi? Niye bedelini emekçiler, işçiler ödüyor?" sözlerini söyledi.

Sakarya'nın Sapanca İlçesinde bulunan Sardunya Eğitim ve Dinlenme Tesislerinde,  'Güvencesizlik, Çalışan Yoksulluğu, Sosyal Politika ve Sendikal Stratejiler' konulu bir panel düzenlendi. Panele, Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, çalışma hayatıyla ilgili çeşitli seminerler veren çok sayıda eğitimci ve sendika üyeleri katıldı. Adnan Serdaroğlu yaptığı konuşmada belediyelerin Kanun Hükmünde Kararname'yi (KHK) kullanarak taşeron işçilerinin sözleşmelerinin fesh etmenin yolunu bulduğunu belirterek, "Anayasa Mahkemesi 2014 yılında verdiği kararla, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'ndaki 'kamu kuruluşlarınca yürütülen şehir içi toplu ulaşım hizmetleri' ve 'bankacılık' sektöründeki grev yasaklarını iptal etmişti. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan 678 sayılı KHK ile bu yasak, erteleme adı altında tekrar geldi. Yine kayyum atanan belediyelerdeki işçilere yapılacak tek taraflı fesihlerle işten atmanın zemini oluşturulmuş oldu. Binlerce taşeron işçisi hakkı olan kadrolu olmayı beklerken işsiz kalma tehdidi altında. Bütün bu gelişmeler ışığında biz bunu darbe ve terör için kendimize uygulayacağız denilen 'OHAL kimin için çıkartıldı?' burada sormak gerekiyor. Yarın işçiler en demokratik hakları olan grev kararlarını kimi kritik sektörlerde uygulamaya geçirdiklerinde bu OHAL bugün direnişlerimizin engellenmesinde gördüğümüz gibi yine mi bize karşı işleyecek? Hani bu OHAL devletin içine çöreklenmiş bir çeteyi çökertmek içindi? Niye bedelini emekçiler, işçiler ödüyor? Bunu yüksek sesle sormak gerekiyor" dedi.

Asgari Ücret Alan Bir İşçi Muhtaçlar Kategorisindedir

Asgari ücret alan bir işçinin muhtaçlar kategorisinde yer aldığını ifade eden Serdaroğlu, "Güvencesizlik meselesinde madalyonun bir diğer yüzü ise yoksulluk olarak karşımıza çıkıyor. Çalışan yoksulluğu bu süreçte kritik bir mesele durumunda. Asgari ücretin dahi açlık sınırı düzeyinde belirlendiği, devletin kendi verilerine göre bile asgari ücretlilerin muhtaç kategorisi içinde değerlendirildiği düşünülürse, konunun ciddiyeti son derece açıktır. Asgari ücret giderek genel ücret haline gelmektedir. Biz bunu 300 liralık artışta kaç kişinin asgari ücretin altında kaldığı zaman gördük. Bu süreçte işsizlik, işsizlikle çalışma arasındaki geçişlerin hızı, yarı zamanlı, geçici çalışma istihdam stratejisinin bir parçası haline gelmiştir. Sonuç kısmında özellikle İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği meselesini de yine aynı başlık altında ele almak istiyoruz" diye konuştu. Program, sabah saatlerinde kahvaltı ikramıyla başlayarak akşam saatlerine kadar düzenlenen seminerlerle devam etti.

5Haber.com  | Sakarya

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.