OHAL komisyonuna itirazlar nasıl yapılacak? OHAL komisyonunun çalışması nasıl olacak?

OHAL komisyonu kuruldu. Kurulan OHAL komisyonuna itirazlar nasıl alınacak? Başvurular nasıl yapılacak? OHAL kararlarına itirazlar için nereye başvuru yapmak gerekiyor? İşte detaylar.

Yayınlanma:
OHAL komisyonuna itirazlar nasıl yapılacak? OHAL komisyonunun çalışması nasıl olacak?

OHAL komisyonu kuruluyor. Geçtiğimiz gün komisyon başkanı ve üyelerinin belli olması ile birlikte komisyonun görevleri ve yapacağı işler araştırılmaya başlandı. İşte komisyonun çalışma şekli.

Komisyon Üyelerinin Çalışma Sistemi

Komisyon için belirlenen 7 üye, görevleri süresi boyunca kurumlarından izinli sayılacak. Komisyondaki karar ve fiillerine ilişkin üyelere hukuki, idari,mali ve cezai sorumluluk yüklenmeyecek.

Komisyonun Asıl Görevleri

Oluşturulan OHAL komisyonu, KHK'larla kamu görevinden ihraç, dernek, vakıf, sendika, özel sağlık ve eğitim kurumları ile basın kuruluşlarının kapatılması, emekli personelin rütbelerinin alınması gibi işlemlere ilişkin başvuruları inceleyecek.

Kaç Kişinin Başvurması Bekleniyor?

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında başlatılan soruşturma kapsamında 100 bini aşkın memur kamudan ihraç edildi. FETÖ'den 149 bin 833 şüpheli hakkında da işlem yapıldı. Bin 500 dernek ve 123 vakfın varlığı sona erdirildi. Anayasa Mahkemesi'ne 70 bini aşkın bireysel başvuru yapılırken, idare mahkemelerine on binlerce dava açıldı. Komisyona bu çerçevede 200 binden fazla gelmesi bekleniyor.

Komisyon Çalışmaları ile Mahkeme Çalışmaları Nasıl Ayrılacak?

Dosyalar mahkemelerden, 'karar verilmesine yer yok' şeklindeki kararla yeni bir başvuru şartı aranmadan gönderilecek. Kurumlar da başvuruları komisyona intikal ettirecek.

OHAL Komisyonuna Başvuru Nasıl Yapılacak?

Başvurular valilikler aracılığıyla yapılacak. Kamu görevinden ilişiği kesilenler en son görev yaptıkları kuruma da başvurabilecek. Komisyonun başvuru almaya başladığı tarihten önce yürürlüğe konulan KHK'larla ilgili başvuru alma tarihinden itibaren 60 gün, bu tarihten sonra yürürlüğe konulan KHK'larla ilgili olarak ise Resmi Gazete'de yayımlanma tarihinden itibaren 60 gün içinde yapılmayan başvurular işleme alınmayacak.

Kararlar Nasıl Uygulanacak?

Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılan ya da ilişiği kesilenlere ilişkin başvurunun kabulü halinde bu karar Devlet Personel Başkanlığı'na bildirilecek. Bildirilen personelin atama teklifleri statüleri, unvanları ve yürüttükleri görevler itibarıyla başka kurumlarda görevlendirilmeleri mümkün olmayanlar hariç olmak üzere daha önce istihdam edildikleri kurumlar dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında eski statülerine ve unvanlarına uygun kadro ve pozisyonlara 15 gün içinde yapılacak.

5haber.com  | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.