Son Dakika!! HDP'li Vekiller İçin Sulh Ceza Hakimliklerine İtiraz Başvurusu Yapıldı

Terör soruşturması kapsamında haklarında tutuklama kararı verilen 10 HDP'li Vekil ve adli kontrol şartı ile yurtdışı yasağı konularak serbest bırakılan 3 Vekil hakkında itiraz başvurusu yapıldı. İşte alınan son bilgiler.

Yayınlanma:
Son Dakika!! HDP'li Vekiller İçin Sulh Ceza Hakimliklerine İtiraz Başvurusu Yapıldı

Son dakika haberi 5haber'de. Geçtiğimiz 4 Kasım gecesi yakalanan ve hakların terör soruşturması bulunan 10'u tutuklu 13 HDP'li Vekil için son dakika gelişmesi.

HDP ‘nin aralarında iki eş başkanın da olduğu tutuklu halde bulunan 10 vekil ile sorgularının alınmasından sonra serbest bırakılan 3 vekili hakkında (tutuklama, adli kontrol ve yurdışına çıkış yasağı) kararlarının kaldırılması için 4 ildeki Sulh Ceza Hakimliklerine itiraz başvurusu yapıldığı alınan son dakika bilgileri arasında.

Diyarbakır, Şırnak, Hakkari ve Bingöl Cumhuriyet Savcılıklarınca yürütülen soruşturmalar kapsamında 4 Kasım'da tutuklanan HDP'nin Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ile 8 milletvekili ve tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasakları ile bırakılan 3 milletvekili için avukatları harekete geçti. Tutuklanan HDP'lilerin avukatlarından Reyhan Yılçındağ Beydemir, 4 ilin Sulh Ceza Hakimliklerine bugün tutuklanan ve serbest bırakılan milletvekilleri için, 'tutuklama, adli kontrol, yurt dışına çıkış yasakları ve dosyalarına konulan kısıtlılık' kararlarını kaldırılması için itirazda bulunduklarını söyledi.

Avukat Baydemir, birkaç gün içinde yaptıkları itirazların sonuçlanmasını beklediklerini de ifade ederek, "İtirazlarımız reddedilirse bundan sonraki süreç iki şekilde ilerleyecek. Başvurumuzun öncelikli olarak ele alınması ve ihtiyati tedbir talebiyle bu defa Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız. AYM'nin de başvurumuzu reddetmesi durumunda ise aynı talep ile AİHM'e gideceğiz" dedi.

Müvekilleri olan HDP'li vekillerin dosyalarına kısıtlılık kararı konulduğunu ve buna da itiraz ettiklerini söyleyen Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, bütün kamuoyunun bildiği ve televizyon konuşmaları ile basın açıklamalarından oluşturulan dosyalara kısıtlılık kararı getirilmesinin de düşündürücü olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Dokunulmazlıkları kaldırılan 56 milletvekili için Eylül ayında AİHM'e ayrı ayrı başvuru yapmıştık. Anayasa Mahkemesi, HDP ve CHP milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yaptığı bireysel başvuruyu reddetti. Biliyorsunuz aynı AYM, CHP'den milletvekili seçilen ancak tutuklu olan Mustafa Balbay için 2013 yılında verdiği kararda, milletvekilinin tutuklu olmasının 'seçilme hakkına', 'seçmen iradesine' müdahale olduğu tespitini yapmıştı. İç hukuk yollarının kapanması üzerine AİHM'e yaptığımız başvuruda dokunulmazlıkları kaldıran yasanın kendisi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırıdır' dedik. Aynı zamanda başvuruda, dokunulmazlıkların kaldırılması ardından, yasama faaliyeti için milletvekillerinin her an gözaltına alınıp tutuklanacağını söyledik."

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.