Türkiye'de Kadın Cinayetleri ve Kadına Şiddet Biter Mi?

Son yıllarda haberlerde ve gündemde sıkça görülen kadın cinayetleri ve kadına şiddet olaylarının son bulması için binlerce çalışma yürütülmektedir. Peki kadına şiddet sona erer mi?

Yayınlanma:
Türkiye'de Kadın Cinayetleri ve Kadına Şiddet Biter Mi?

Türkiye'de kadına şiddet biter mi?

Son yılların, hatta tarihimizin en büyük sorularından biri olan kadına şiddet meselesinin ne yazık ki halen önüne geçilebilmiş değil. Ülke genelinde yapılan sempozyumlar, düzenlenen paneller, farkındalık seminerleri ve kamu spotları ile kadına şiddet meselesi azaltmaya çalışılırken, gündemde sürekli olarak yer alan şiddet ve kadın ölüm haberleri, bu etkinliklerin sonucuna ulaşmadığını gösteriyor.

Erkeklerin şiddet konusuna eğilmesinin en büyük etkenleri arasında; kadınların yaratılış biçimi bakımından erkekten fiziksel olarak zayıf olmaları öne çıkıyor. Aile içinde meydana gelen sözlü tartışmalarda umduğunu bulamayan ve genellikle haksızlığını kabullenemeyen erkek, kadına üstün olduğu fiziksel yönden şiddet uygulayıp, hem içinde büyüyen sinir mekanizmasını hemde haksızlığını kabullenmemenin öfkesini bu yolla kendince çözüme kavuşturmaya çalışıyor.

Şiddet Şekilleri

Kadına şiddet kapsamında şiddet şekillerini 3 ana başlık altında ele alabiliriz. Bunlar sözle şiddet, ekonomik şiddet ve fiziksel şiddet olarak sınıflandırılır.

Sözle Şiddet, basit konularda bile yıkıcı bir eleştiri yaparak karşısındakinin hem kalbini hemde onurunu zedeleyici sözler söyleme, bağırma, hakaret ve küfür etme, alaycı konuşma, suçlama ve isim takma gibi nahoş olanlardan oluşur ki, toplumumuzda bu ve bunun gibi şiddete maruz kalan milyonlarca kadın var.

Ekonomik Şiddet ise maddi özgürlüğü olmayan kadınlara bu konuda yapılan kısıtlamalar ve hesap sorma şeklidir. Bu konuda son yıllarda ülkemizde ciddi gelişmeler yaşanıyor ve yaşanmaya devam ediyor. Bu konu hakkında kurulan sendikalar ve özel toplum kuruluşları, kadınlar için istihdam olanağını arttırmak için çalışmalar düzenlemekte ve ülkenin ihtiyacı olan kadın yöneticileri teşvik etmektedir.

Fiziksel Şiddet, ülkemizin başlıca sorunlarından olan fiziksel şiddette erkek, tokat atma, vurma, tekmeleme, saç çekme, yakma, boğaz sıkma gibi bir çok yöntem ile kadına şiddet uygulamaktadır. Bunun çözümü adına birçok sendika çalışma yürütmekte, kadınlar için sığınma evleri açılmakta ve şikayet halinde erkeğe uzaklaştırma cezaları verilmektedir. Ancak bu uzaklaştırma cezalarının tamamlanmasından sonra erkek şiddete devam etmektedir.

Bu konular hakkında kadın kuruluşları, dernekler ve sivil toplum kuruluşları çeşitli alışmalar yürütmüş olsalar da soruna henüz bir çare bulunamıyor ve kadınlarımız şiddet görmeye devam ediyor.

"Kadına Şiddete Hayır" diyen bir toplumun ferleri olarak, bu sorunun artık çözülmesi ve kadın cinayetleri ile şiddetinin artık son bulmasını istiyoruz.

5Haber.com  | Mehmet Bozkurt

Özel Haber

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.