Türkiye'nin İşsizlik Kadar Büyük Bir Diğer Sorunu: Sigortasız Çalışan İşçiler

Sigortasız işçi sorunu ülkemizin kanayan yaralarından biri olmaya devam ediyor. Türkiye genelinde binlerce işçi sigortasız olarak çalıştırılıyor. Peki sigortasız çalışan işçiler ne yapmalıdır? Sigortasız işçi şikayetleri nereye yapılıyor? Sigortasız işçi çalıştırmanın cezası nedir? İşte detaylar.

Yayınlanma:
Türkiye'nin İşsizlik Kadar Büyük Bir Diğer Sorunu: Sigortasız Çalışan İşçiler

Son dönemlerde gittikçe tırmanan işsizlik sorununun yanı sıra bir de sigortasız çalışan işçilerin sorunları var.

Yetkili kurumlar tarafından birçok tedbir, denetim ve önlem alınmasına rağmen ülkemizde binlerce kişi, sigortasız olarak çalışmaktadır. Tabiri caizse sigortasız çalışmaya mecbur bırakılan bu kişiler, asgari ücretle (hatta daha az ücretlerle) ücretsiz mesailerle adeta işverenin cebini dolduruyor.

Çoğu işveren tarafından sigortasız çalışmaya mecbur bırakılan bu işçiler ve personeller, haklarının aramanın peşine düşmemekte ve sigortasız olarak çalışıp işverenin geleceğinden çalmasına izin vermektedir.

Kişi Sigortasız Çalışmaya Mecbur Bırakılıyor

Art niyetli ve aç gözlü birçok işveren, işe aldığı personeller ile daha ilk görüşmesinde sigorta yapmayacağını belirtmektedir. İş arayan ve eve ekmek götürmek zorunda kalan vatandaşlar ise çaresiz bir şekilde bu dayatmayı kabul etmektedir.

'Dışarıda Sigortasız Çalışacak Çok Kişi Var'

Genel olarak 'sen bir iki ay çalış sonra sigortanı yaparız' şeklinde kandırılan vatandaşlar, sigorta talep ettiklerinde 'dışarıda sigortasız çalışacak çok kişi var' cümlesi ile karşı karşıya geliyor. Öte yandan ülkemizde binlerce Suriyeli'nin gelmesi ile birlikte sigortasız çalışanlar için yeni bir tehdit ortaya çıktı. Sigortasız ve asgari ücretten daha az bir ücrete çalıştırılan Suriyeliler, sigortasız işçi çalıştırmayı yaygınlaştırdı.

Sigortasız Çalışan İşçi NE Yapmalı?

Sigortasız işçi çalıştıran işverenler, kar yapayım derken büyük cezalar ile karşı karşıya kalabiliyor. Sigortasız işçi ihbar hattı 170'e ihbar yapılması durumunda SGK harekete geçiyor ve 30 günlük süre içinde bu sorunu çözüme kavuşturuyor.

Sigortasız işçi çalıştıran işverene her sigortasız işçi için 5 bin TL'den başlayan cezalar kesilmektedir.

İŞ KANUNUNA GÖRE HAFTALIK ÇALIŞMA SAATLERİ İÇİN TIKLAYIN

5haber.com  | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.