Türü Yok Olma Tehlikesi Altında Olan 'Sakallı Yarasa' İçin Çalıştay Düzenlendi

Türü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan Sakallı yarasalar için 'Tür Eylem Planı' hazırlanması amacıyla çalıştay düzenlendi.

Yayınlanma:
Türü Yok Olma Tehlikesi Altında Olan 'Sakallı Yarasa' İçin Çalıştay Düzenlendi

Türü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Sakallı Yarasalar için Tür Eylem Planı hazırlanıyor.

Dünya üzerindeki popülasyonu yok olma tehlikesi il ekarşı karşıya olan ve Rize’de Kaçkar Dağları Milli Parkı'nda yer alan Fırtına Vadisi’nde 11 yıl aradan sonra yeniden görülen sakallı yarasalar için 'Tür Eylem Planı' hazırlanması amacıyla bir çalıştay düzenlendi.

Konu ile ilgili bazı açıklamalarda bulunan Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12’inci Bölge Müdürü Mustafa Bulut, kırmızı benekli doğal alabalık, bölge için zararlı istilacı ham bostan bitkisi ve dağ horozunun ardından sakallı yarasalar için de koruma amaçlı Tür Eylem Planı hazırlanması amacıyla çalıştay düzenlediklerini açıkladı.

Türkiye genelinde geride kalan sayıları sadece 107 olan sakallı yarasa türünün korunmasının esas alındığını ifade eden Mustafa Bulut, “Rize’de, Türkiye ve dünya için endemik türlerden olan sakallı yarasa, Fırtına Vadisi boyunca tespit edildi. Türün korunarak gelecek nesillere aktarılması ve dünya üzerindeki fonksiyonunun ilerde daha iyi anlaşılabilmesi için Tür Eylem Planı hazırlaması süreci başlatıldı. Bu kapsamda 2 gün süren bir çalıştay düzenledik. Çalıştay sonuçları ile Tür Eylem Planı oluşturulacak" dedi, sonuçlarının değerlendirmeler sonrasında açıklanacağının da altını çizdi.

En Son 11 Yıl Önce Görülmüştü

Düz burunlu sakalı yarasalar Avrupa, Asya, Afrika, Kuzey Amerika, daha az olarak Güney Amerika ve bir türü ile de Avustralya Kıt'asında dağılım gösteriyor. Ön kol uzunluğu 3,5, gövde uzunluğu da 4 ile 4,5 santimetre kadar olabilen sakallı yarasa, sadece 5 ile 9 gram arası bir ağırlığa sahip küçük yarasa türüdür. Sırt kısmındaki kürk gri-kırmızı-kahverengidir, kürkü uzun, kalın ve darmadağınıktır. Türkiye’de ilk kez 1967 yılında sadece Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi Fırtına Vadisindeki Çat ve Meydan köylerinde görülen sakallı yarasalar, 11 yıl aradan sonra aynı bölgede yeniden görüldü.

5haber.com  | Rize

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.