Üniversitelere Rektör Seçimi Nasıl Olacak? İşte Rektör Seçiminde Yeni Süreç

Rektörlük seçimi şekli, Kanun Hükmünde Kararname ile değiştirilmişti. Peki Rektör seçimi artık nasıl olacak? Yeni rektör ataması nasıl gerçekleşecek? İşte yeni getirilen sistemde rektör seçiminin süreci.

Yayınlanma:
Üniversitelere Rektör Seçimi Nasıl Olacak? İşte Rektör Seçiminde Yeni Süreç

Darbe teşebbüsü sonrasında ilan edilen 90 günlük Olağanüstü Hal kapsamında ilan edilen Kanun Hükmünde Kararnameler ile üniversitelerde Rektörlük seçimlerinin kaldırılması sonrası, yeni gelecek sistem hakkında çalışmalar başlatıldı. Yükeköğretim Kurumu tarafından son günlerde sıkça yapılan toplantılarla gerçekleşen görüşmelerde yeni sistem tartışmaları devam ediyor.

Yapılan tartışmalar sonrasında ise, seçilecek olan rektörde ilk aranacak şart, rektör adayı akademisyenin en az 3 yıllık profesör olması şartı istenecek. Habertürk'te yer alan habere göre bunun nedeni ise, "Akademisyenin rektörlük öncesinde dekanlık ve rektör yardımcılığı gibi idari görevlerde yer alarak tecrübe kazanması" şeklinde açıklandı.

İstihbarat Birimlerinde Güvenlik Soruşturması Yapılacak

YÖK tarafından yapılan toplantılar sonrasında alınan kararlar şu şekilde açıklandı:

Rektör adaylığı için başvuruda bulunacak akademisyenlerin, YÖK'e özgeçmişleri ile başvuruda bulunması gerektiğinin belirtildiği toplantıda, akademisyenlerin görev yaptıkları üniversite haricinde başka bir üniversiteye de rektör adaylığı için başvuruda bulunabileceği belirtildi. Başvuruların alınmasından sonra belirlenen rektör adayları, gerek görülürse görüşmeye davet edilecek. Öte yandan rektörlük için başvuran adayların, PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriyle bağlantısı olup olmadığı yönünde araştırmalar yapılacak ve İstihbarat birimlerine "güvenlik soruşturması" yapılması konusunda talimat verilecek. YÖK uygun gördüğü 3 aday, Cumhurbaşkanı'na iletecek. Cumhurbaşkanı, adaylar arasından birinin atamasını gerçekleştirecek.

Atama 1 Ay İçinde Yapılacak

YÖK tarafından belirlenen üç isim Cumhurbaşkanına iletildikten sonra, Cumhurbaşkanı bu isimlerden 1' ini bir ay içinde Üniversite rektörü olarak atayacak. Eğer karar süresi bir ayı geçerse, YÖK 15 gün içinde aday listesinde güncelleme yapacak ve tekrar Cumhurbaşkanına sunacak. Bu süreçten sonra Cumhurbaşkanı, YÖK'ün verdiği güncel listeden birini ya da liste dışından istediği üniversiteden bir profesörü, atama bekleyen üniversiteye rektör olarak atamasını yapabilecek.

Denetleme Sistemi de Değişti

KHK ile gelen düzenlemede, YÖK Denetleme Kurulu üyelikleri de değiştirildi. Mevcut üyeliklerin tamamı son buldu. Yeni üyeler 3 yıllık süre ile atanacak. Bugüne kadar Genelkurmay Başkanlığı'nın 1 üye belirleme yetkisi vardı. Bunun yerine Milli Savunma Bakanlığı 1 üye belirleyecek. Yapılan bu değişiklik ise, "Sivilleşme adımı" olarak açıklandı.

5haber.com  | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.