Wikipedia'ya neden erişim engeli getirildi? (Beklenen açıklama geldi)

Alınan son dakika bilgilerine göre bugün sabah saatlerinden bu yana internet ansiklopedisi Wikipedia'ya Türkiye'den erişim engeli geldi. İşte yapılan son açıklama ile erişim engelinin gelme nedeni.

Yayınlanma:
Wikipedia'ya neden erişim engeli getirildi? (Beklenen açıklama geldi)

Son dakika gelişmesi yaşanıyor. Alınan son bilgilerine göre dünyanın en büyük internet ansiklopedisi olan Wikipedia'ya Türkiye'de erişim engeli getirildi.

Herkesin konu ekleyerek katkıda bulunabileceği internet ansiklopedisi Wikipedia'nın tüm versiyonlarına bugün sabah saat 08.00 itibariyle Türkiye'den girilemiyor. E Devlet sistemi üzerinden yapılan sorgulama sonucu haberle ilgili, “Sorguladığınız web adresine, an itibari ile mahkeme kararıyla konulmuş bir erişim engeli bulunmamaktadır” ifadelerine yer veriliyor.

İlgili sorgulama yapıldığında Bilgi Teknolojileri Kurumu, konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (wikipedia.org) hakkındaki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 'nın 29/04/2017 tarih ve 490.05.01.2017.-182198 sayılı kararına istinaden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır. (After technical analysis and legal consideration based on the Law Nr. 5651, ADMINISTRATION MEASURE has been taken for this website (wikipedia.org) according to Decision Nr. 490.05.01.2017.-182198 dated 29/04/2017 implemented by Information and Communication Technologies Authority.)”

Bu karar, sosyal medya üzerinde büyük yankı uyandırdı. Binlerce kullanıcı Twitter üzerinden #Wikipedia hashtag'ı ile paylaşımlar yaparak bu karara tepki gösterdi.

Nedeni Belli Oldu

İnternetin önemli bilgi kaynağı Wikipedia ile bir süredir yazışmalar sürdürülüyordu. İçeriğinde barındırdığı gerek teröre destek veren yazılar, gerek Türkiye'yi terörle aynı düzlemde ve terör işbirlikçisi göstermeye çalışan tavrı nedeniyle uyarılar yapıldığı halde cevap vermediği bilgisine ulaşıldı.

Kendisi ile iletişim kanalları sürekli açık tutulan Wikipedia, bu girişimler sonucu, ısrarla bu tür içerikleri kaldırma hususuna yanaşmadı, aksine koruma altına aldı. Teröre karşı işbirliği yapmak yerine Türkiye'ye uluslararası arenada karalama kampanyası yapan çevrelerin bir parçası olarak hareket eden bilgi kaynağı, yapılan global operasyonlara imkan sağlayan bir platform haline geldi.

Wikipedia'dan İstenen Şeyler

Uzun süredir, çeşitli sosyal medya şirketleri ve internetin yayın organları ile de temaslarını yoğunlaştıran Türkiye başlıca şunları istiyor:

# Türkiye'de temsilcilik açmalarını,

# Uluslararası Hukuka uygun olarak hareket etmelerini,

# Mahkeme kararlarını uygulamalarını,

# Türkiye'ye yapılan karartma ve operasyonların bir parçası olmamalarını,

Son dakika haberlerinden, gündem haberlerinden, kültür sanat haberlerinden, yerel haberlerden, kamu haberlerinden gelişmelerden ve daha fazlasından anına haberdar olmak için 5haber.com adresini takipte kalın.

5haber.com  |  Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.