1926 Türk Medeni Kanunu Hangi Ülkeden Örnek Alınarak Yapılmıştır? (KPSS Sorusu)

Bugün düzenlenen KPSS ortaöğretim sınavında adaylara 1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanunun hangi ülkeden örnek alınarak yapıldığı sorusu soruldu. İşte sorunun cevabı.

Yayınlanma:
1926 Türk Medeni Kanunu Hangi Ülkeden Örnek Alınarak Yapılmıştır? (KPSS Sorusu)

Bugün yapılan KPSS ortaöğretim sınavında adaylara Türk Medeni Kanunun örneğinin hangi ülkeden alındığı sorusu soruldu. İşte 1926 yılında ilan edilen Türk Medeni Kanunun örnek alındığı Avrupa ülkesi.

Türk Medeni Kanunu

Türk Medeni Kanunu, Türkiye'de 17 Şubat 1926 yılında İsviçre Medeni Kanunu örnek alınarak TBMM'de kabul edildi. Kabul edilen kanun, 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe konuldu ve 743 sayılı kanun olarak yürürlülüktedir. 1 Ocak 2002 kabul tarihli Türk Medeni Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle yürürlükten kalkmıştır.

Medeni hukuk, şahıslar arasındaki ilişkileri düzenleyen, şahısların doğumdan (tüzel kişilerde kuruluşundan) ölümüne (tüzel kişilerde sona ermesine) ilişkilerini düzenleyen özel hukuk dalıdır. Kişiler hukuku, aile hukuku, eşya hukuku, miras hukuku medeni hukuk kapsamında yer alır ve medeni kanunla düzenlenirler. Borçlar hukuku ve ticaret hukuku da aslında medeni hukukun uzantısıdır. Medeni hukuk salt bir hukuk dalı olmaktan öte hukukun özüdür.

Türkiye'de Medeni Kanun, İsviçre Medeni Kanunundan iktibas edilmiştir. Kazuistik metoda sahip Prusya Kanunu ile devrimci bir felsefeye sahip katı Fransız Kanunu arasında kalarak ortalama bir yol izlenemsi uygun görümüştür. Kanuna öncelik tanımakla birlikte hakime takdir hakkı da tanınmıştır. 1 Ocak 2002 tarihinde tümüyle yenilenmiş Türk Medeni Kanununun yürürlüğe girmesi ile birlikte bu kanunun yürürlüğü son buldu.

İçeriği

Ailede kadın-erkek eşitliği sağlandı. Evlilikte resmî nikâh zorunluluğu getirildi. Tek eşle evlilik esası getirildi. Kadınlara, istedikleri mesleğe girebilme hakkı tanındı. Mahkemelerde tanıklık yapma, miras ve boşanma konularında kadın-erkek eşit hale getirildi. Patrikhanelerin, din işleri dışındaki yetkileri kaldırıldı.

5haber.com  | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.