2016 Taşeron İşçiler İçin Nasıl Geçti? (Kronolojik Olarak Taşerona Kadro Açıklamaları)

2016 yılının sonuna gelinmesi ile birlikte yeni yıl heyecanı Türkiye genelinde yaşanıyor. Ancak 2016 yılına kadro umudu ile giren taşeron işçileri umduğunu alamadı. İşte 2016 yılı içerisinde taşeron işçiler ile ilgili gelişmeler ve bu konu hakkında yapılan açıklamalar.

Yayınlanma:
2016 Taşeron İşçiler İçin Nasıl Geçti? (Kronolojik Olarak Taşerona Kadro Açıklamaları)

Son yılların gündem konusu olan taşerona kadro meselesi, 2016 yılında da çözülmedi.

Taşeron işçilere kadro meselesinde Ha verildi ha verilecek derken 2016 senesi de sona erdi ama kadro halen gelmedi. Son günlerde sürekli olarak gündemde olan ve hükumet yetkilileri ile STK'lar tarafından dile getirilen kadro meselesi, birçok kez dillendirilmiş olsa da henüz çözüme kavuşmadı. 720 bin taşeron işçi ve aileleri halen, yetkililerden gelecek kadro müjdesini bekliyor.

2016 Yılı Taşeron İşçiler İçin Nasıl Geçti?

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu: Tüm Taşeronlar Kadroya Geçecek (22 Mart)

Eski Başbakan Davutoğlu "Taşeron işçilerimizle kardeşlerimizle ilgili bir müjdeyi paylaşmak istiyorum. Seçim vaatlerimizde asılişlerde çalışanları kamuya alacağımızı söylemiştik. Çalışmalar asli asıl işlerde çalışan personelimizi kamuya alıyoruz, hayırlısı olsun. Vaatlerimiz arasında olmamasına rağmen adalet ve eşitlik gereği bir karar daha aldık. Yardımcı işlerde çalışan kardeşlerimiz için de hükümet olarak kamuya almaya kararlaştırdık. Böylece ister asıl iş olsun ister yardımcı iş olsun dışarıda kalan hiçbir taşeron işçi kalmayacak inşallah" açıklamasını 10 ay önce yapmıştı.

Karayollarında Çalışan 3 bin 500 Taşeron İşçi Kadroya Geçti (13 Nisan)

Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Süleyman Soylu'nun katılımıyla Karayollarında çalışan 3 bin 500 taşeron işçinin kadroya geçirilmesiyle ilgili ek protokol imzalanarak önemli bir adım atılmış oldu.

Taşerona Çalışmaları Yeni Hükumetin Kurulmasının Ardından Meclise Gelecek Denildi (16 Mayıs)

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlıktan istifa etmesi ve yerine Binali Yıldırım'ın gelmesi sonucu kabine değişti. Taşerona kadro konusu kabine değişikliğinden sonraya sarktı.

Maliye Bakanı Ağbal'dan Taşeron Açıklaması (15 Temmuz)

Maliye Bakanı Naci Ağbal katıldığı bir programda taşerona kadro sorusuna, "Taşeron işçilerimiz merak etmesinler. Halihazırda iş yerlerinde zaten çalışıyorlar." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Taşerona Kadro Açıklaması (26 Temmuz)

15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında taşeron işçiler kadro umutlarını yitirmek üzereyken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, OHAL süreci ve kamu kurum ile kuruluşlarında FETÖ temizliğinin tamamlanmasının ardından kadro meselesinin Meclise getirileceğini açıkladı.

FETÖ Bağlantılı Taşeron Firmalar ve İşçiler Tespit Edilmeye Başlandı (2 Ağustos)

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında terör örgütü FETÖ'nün kamu kurum ve kuruluşlarındaki yapılanmasının yanı sıra taşeron şirketler ve işlere de operasyonlar düzenlendi.

Başbakan Binali Yıldırım'dan Taşeron Açıklaması (23 Ekim)

Başbakan Binali Yıldırım, katıldığı bir programda taşeron işçilerin kadroda istihdam edilmesine yönelik bir soruya, "İstihdam denilince ne anlıyorsunuz? Devlette işe girmekse, devlet zaten yeterince yükümlülüğünü yerine getiriyor. Yani şu anda devlette bütün alanlarda, güvenlik alanını çıkarırsak, biz istiap haddini doldurduk. Düşünün 27 milyon çalışan var. Ben eminim ki devlette çalışmayanların yüzde 80'i işsiz olduğunu düşünüyor. 'Aman devlete bir kapağı atayım da dışarıda 5 bin lira alacağıma devlette bin lira alayım, yeterki devlette olsun.' Bu anlayışı terk etmemiz lazım. Devlet aksine daha fazla istihdam ederse hem işler yavaşlıyor hem de açıkçası devletin yükü daha da artıyor." şeklinde cevap verdi.

Bakanlar Kurulu Toplantısı Sonrası Numan Kurtulmuş!tan Açıklama (14 Kasım)

Başbakan Yardımcısı ve Hükumet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklamada taşerona kadro ile ilgili, "Öyle bir uygulama yapmak durumundayız ki hem vatandaşlarımızın beklentilerini karşılayalım hem de devletin çekemeyeceği bir yükü kamunun üzerine koymayalım" sözlerini söyledi.

Çalışma Bakanından Taşeron Açıklaması (26 Kasım)

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, katıldığı bir programda taşeron işçilere kadro ile ilgili kendisine yönlendirilen soruya, "Sn. Davutoğlu beyin kamuoyuna denklare ettiği bir beyan var. Ama şu anki sistemimizde ki bir sorunumuz var. 657, 4/A, 4/B, 4/C'li var. Biz önce bu kamu çalışanı reformunu bütün olarak yapıpta.  657, 4/A, 4/B, 4/C'li  sözleşmeli, kısa süreli sözleşmeliyi hepsini tek bir hale getirebilir miyiz? diye bir değerlendirme yaptık. Bunu yapabileceksek bunu içinde getireceğiz." yanıtını verdi.

Mehmet Şimşek: "Bu Konuda Sözümüz Var" (6 Aralık)

Başbakan Yardımcısı ;Mehmet Şimşek, yaptığı basın açıklamasında, "2017 bütçesine buna ilişkin özel ödenek konulmamakla birlikte zaten öngörülen model, aynı mali haklar üzerinden başlangıçta alınmasına ilişkin olduğu varsayımına dayanıyor. Eğer bütçede ödenek olmasa bile bütçe kuralı gereği maaşlarla ilgili her zaman ödenek yetmese de yapılabiliyor. Taşeron olarak bilinen hizmet alımıyla çalışan işçi kardeşlerimize yönelik çalışma devam ediyor, sonuçlanınca eminim kamuoyuyla paylaşılacaktır." dedive ekledi, "Belki yeni yasal düzenleme gerekebilir. Kesin tarih vermem doğru olmaz ama bu konuda sözümüz var, çalışmalar devam ediyor." dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal: "Bitmek Üzere" (15 Aralık)

Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçiler ile ilgili, "Bu çalışmalar teknik seviyede hemen hemen bitmek üzeredir. Bu kadar uzun sürmesinin sebebi de çok farklı kamu kurumlarında çok farklı sözleşmelerin olması ve bu sözleşmelerin teker teker incelenerek ortak bir noktanın tespit edilmesidir." açıklamasını yaptı.

Müezzinoğlu: "Memur Olmayacaklar" (22 Aralık)

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, taşerona kadro ile ilgili, "Güvence ve haklarının korunması önemli. Devlet memurluğuna gireceğim gibi görüyorlarsa çok yanlış KPSS'ye girip dünya kadar bekleyen aday var. Haklarını devlet güvencesi altına alacağız. Kamu çalışma reformunu 2017'nin ilk yarısında yapmak istiyoruz, yapabilirsek toplu bir düzenleme yapacağız. Uzayacaksa yamalı bohçaya bir yama daha koyacağız." açıklamasını yaptı.

Asgari Ücrete Düşük Zam Yapıldı (29 Aralık)

Son haftalarda devam eden asgari ücret görüşmelerinde sonuç bin 404 TL olarak çıktı. Zammın düşük olması işçiler tarafından büyük tepki ile karşılandı.

Tüm bu gelişmeler sonrası taşeron işçiler kadro beklentilerini halen sürdürüyor.

Taşeron işçi haberlerinden anında haberdar olmak için Facebook sayfamızı beğenebilir ve grubumuza üye olabilirsiniz.

Facebook Sayfası için TIKLAYIN

Facebook Grubu için TIKLAYIN

Taşerona kadro haberlerinden, gelişmelerden ve daha fazlasından 5haber.com u takip ederek haberdar olabilirsiniz.

5haber.com  | Ankara

Özel Haber

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.