2017 Fitre ne kadar, Fitre nedir, kimlere verilir kimlere verilmez?

Fitre nedir? Fitre kimlere verilir? 2017 yılı fitre miktarı belli oldu mu? Fitre kimlere verilmez? Cevaplar ve ayrıntılar haberimizin devamında.

Yayınlanma:
2017 Fitre ne kadar, Fitre nedir, kimlere verilir kimlere verilmez?

Diyanet İşleri Başkanlığı, Mayıs ayı başında fitre miktarını açıklamıştı.

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte fitre miktarı merak edilirken Diyanet tarafından yapılan açıklamada 2017 yılı Fitre zekatı miktarı kamuoyuna duyuruldu. Ramazan ayında, durumu iyi olan Müslümanların kendisi ve ailesi adına verdikleri zekat olan Fitre'nin miktarı belli oldu. Peki Fitre tam olarak nedir? Fitre kimlere verilir? Fitre verme tarihleri ne zaman? Fitre vermek için son vakit ne zamandır? Fitre kimlere verilmez? Fitre ile ilgili hadisler nelerdir? İşte 2017 yılı fitre zekatı ile ilgili bilinmesi gerekenler.

Diyanet görüşmeleri Tamamladı

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan görüşmeler sonucu 2017 yılı Fitre miktarı belli oldu. Buna göre hemen hemen tüm Müslümanların her yıl Ramazan ayında verdiği Fitre için, tüm toplumun sosyo ekonomik durumu ile bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak hazırlanan verilere göre 2017 yılında Fitre miktarı en az 16 lira olarak belirlendi.

Önceki Yıllarda Fitre Ne Kadardı?

2012 yılında fitre miktarı 8,5 lira iken bu fiyat  2013 yılında 9.5 lira, 2014 yılında 10 lira, 2015 yılında 11.5,  2016 yılında 15 lira seviyesindeydi.

Fitre Kimlere Verilir?

Tevbe Suresi 60. ayette yer alan bilgide Yüce Allah (C.C.) fitre ile ilgili, “Sadakalar (zekatlar), Allah’tan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, zekât toplayan memurlar, kalpleri İslam’a ısındırılacak olanlarla (özgürlüğüne kavuşturulacak) köleler, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış yolcular içindir. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.” ayetlerini nakletmiştir.

Fitre Kimlere Verilmez?

Öte yandan fitre, yoksul olsa bile ana, baba, büyük ana ve büyük babalarına, oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklarına verilemez. Yukarıda belirtilen ayetteki vasıflara sahip olmayan kişilere fitre verilmesi caiz değildir.

Fitre Ne Zaman Verilir?

Fitre zekatı, Ramazan ayının ilk günü güneş doğması ile birlikte verilir. Bayram gününe kadar da verilmesi gerekmektedir.

Fitre ile İlgili Hadisler

Fitre ile ilgili Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)'ın söylediği sözler şu şekildedir:

Abdullah İbn Ömer, “Hz. Peygamber fitrenin, insanlar Bayram Namazı’na çıkmadan önce verilmesini emretmiştir” (Şevkânî, Neylü’l-Evtâr, IV, 183.)

Abdullah İbn Ömer naklettiği bir diğer hadiste de şunları söylemiştir:Ç “Hz. Peygamber fıtır sadakasını 1 sâ’ (ölçek) hurma ve 1 sâ’ arpa olmak üzere köle, erkek, kadın, küçük ve büyüklere farz kılmış ve insanlar (bayram) namazına çıkmadan önce verilmesini emretmiştir.” (Buhârî, Zekât, 76; Müslim, Zekât, 12 .)

5haber.com  | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.