27 Senatörün Başkan Joe Biden’a Gönderdiği Türkiye Mektubuna ABD’den Cevap Geldi!

ABD'de Cumhuriyetçilerden ve Demokratlardan 27 senatörün Başkan Joe Biden'a hitaben yazdığı, "İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay vermezse Türkiye'nin F-16 talebini desteklemeyeceğiz" mektubuna ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan cevap geldi.

Yayınlanma:
27 Senatörün Başkan Joe Biden’a Gönderdiği Türkiye Mektubuna ABD’den Cevap Geldi!

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından sonra NATO’ya girmek isteyen İsveç ve Finlandiya’nın üyelik süreçleri tartışma yaratmaya devam ediyor.

Ankara - Stockholm Arasında Gerginlik!

Türkiye’nin terörle mücadelede yeterli iş birliği yapılmaması başta olmak üzere birçok gerekçeyle sıcak bakmadığı üyelik süreci son haftalarda İsveç’te yaşanan eylemlerle yeni bir boyuta taşındı. Terör örgütü yandaşlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın maketi ile yaptığı gösteri sonrasında aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan’ın Kuran’ı Kerim yakmasına izin verilmesiyle beraber Ankara - Stockholm arasında gerginlik yaşanırken bu gerilimin yankıları ABD’de de hissedildi.

Türkiye’nin ABD’den F-16 savaş uçağı ve kit satın alma isteği Washington’da yoğun bir şekilde tartışılırken dün ABD’de hem Demokratlardan hem de Cumhuriyetçilerden 27 senatörün Başkan Joe Biden’a hitaben, “Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği onaylanana kadar Türkiye’ye F-16 satmayın” isteği haber oldu. Senatörlerin talebi Kongre’nin ilk kez F-16 satışı ile iki ülkenin NATO üyeliğini doğrudan bağlamış oldu.

biden-depo.jpeg

Price’dan Detaylı Açıklamalar!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’ın dün yapmış olduğu basın toplantısında da bu konu gündeme geldi… Kendisine sorulan, “Bu mektubu gönderenlerle aynı pozisyonda mısınız? Teknik görüşmelerin sona ermesine rağmen neden Kongre’ye resmi bilgilendirmeyi göndermiyorsunuz” sorusuna Price detaylı bir açıklamada bulundu.

Peki Başkan Joe Biden Ne Demişti?

Price, “Son haftalarda bu konu hakkında konuşma imkanımız oldu. Fakat yaz aylarına döndüğümüzde Madrid’deki NATO Zirvesi’nde Erdoğan’ın yanına oturan Biden’ın Türkiye’ye F-16 satışını desteklediğini söylediğini hatırlatırım. Bir NATO müttefiki olan Türkiye’nin meşru güvenlik endişeleri var. Biz de bunu gidermek için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Yani bu durum F-16 satışını desteklediğimizi anlatıyor” ifadelerini kullandı.

Kongre’ye F-16 satışı ile ilgili resmi bilgilendirmenin sadece yürütme organının almadığını ve çeşitli karar alma mekanizmaları olduğunu söylerken, “Biz Kongre’ye F-16 satışını desteklediğimizi söyledik. Kongre bu konuda kararını belli etti, ya da bazı senatörler belli etti demek daha doğru olur” diye söyledi.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.