3 Mayıs Türkçülük Günü nedir? 3 Mayıs 1944'te neler yaşandı, Bugün neden Türkçülük günü?

3 Mayıs tarihi, 1944'te yaşanan ve 1 yıl sonrasında anılmak için yapılan gösterilerin devamı olarak Türkçülük günü adı ile bilinir. Peki 3 Mayıs günü neler yaşandı? 3 Mayıs neden Türkçülük Günü olarak bilinir? İşte detaylar.

Yayınlanma:
3 Mayıs Türkçülük Günü nedir? 3 Mayıs 1944'te neler yaşandı, Bugün neden Türkçülük günü?

3 Mayıs, tarihte Türkçülük günü olarak bilinir. Irkçılık-Turancılık davasının gerekçelerinden biri olarak gösterilen Hüseyin Nihal Atsız - Sabahattin Ali davasının 3 Mayıs 1944 tarihli duruşmasından sonra yaşanan Ankara Nümayışı'nı anmak amacıyla, ilk defa 3 Mayıs 1945 tarihinde Tophane Askeri hapishanesinde Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar ve Reha Oğuz Türkkan başta olmak üzere 10 mahkum tarafından kutlanmıştır. Daha sonraki senelerde de devam eden toplantılar Türkçülük Günü olarak adlandırılmıştır.

3 Mayıs 1944'te Neler Yaşandı

Tarihte 3 Mayıs Olayları adıyla anılan olaylar Nihal Atsız'ın, hakkında açılan dava için Ankara'ya gelmesi ile başladı. Bu tarihte Turancılar komünizm aleyhine bir gösteri yaparlar ve beraberinde Nihal Atsız'a sevgilerini belirtirler.

Mahkeme salonuna girmek isteyen gençler alınmadı. O gençler de Ulus Meydanı'na doğru yürüyüşe geçip, burada İstiklal Marşı söylemiş ve komünizm aleyhinde sloganlar attı. Kafile Ulus Meydanı'ndan sonra Başbakan Şükrü Saraçoğlu ile görüşmek istemişse de bunda başarılı bir sonuç alamamış, milliyetçi gençlerin gösterileri hükumet tarafından şiddetli şekilde engellenmiştir. Bu gösterilerde tutuklanan üniversiteli gençlerin sayısı 165 olarak tespit edilmiştir.

Alpaslan Türkeş'in Açıklaması

Üsteğmen olarak nümayişe katıldıktan sonra gözaltına alınan Alpaslan Türkeş, olaylarla ilgili olarak:"Bunlar Milli Şef ve onun gözde Millî Eğitim Bakanına nasıl gösteri yapabiliyorlardı? O zamana kadar Millî Şef'in müsaade etmediği hiçbir gösteri yapılamazdı. Demokrasi, Eşitlik, Hürriyet, Gençlik... Bütün bunlar Türkiye'nin 1944 iktidarında hep palavradır. Halkın alkışları, gençlikten çıkacak "yaşa" naraları kayıtsız şartsız İnönü'nün tekelinde kalmalıdır." ifadelerini kullanmıştı.

Milliyetçi Gençler Gözaltına Alınır

3 Mayıs'ta bir araya gelen ve gösteriler yapan gençler birer birer tespit edilip toplanır ve tutuklanır. Milliyetçi gençler, Alparslan Türkeş'in ifade ediş şekliyle, kıyasıya dövülür. Nihal Atsız da aynı gün duruşmadan çıktıktan sonra polis tarafından gözaltına alınır. Alpaslan Türkeş konuyla ilgili olarak:"3 Mayıs günü heyecanla sokağa fırlayan gençler kıyasıya dövüldüler. Kafaları yarıldı, gözleri patladı. Bazılarının kolları, kaburgaları kırıldı." sözleri söyledi.

Türkçülük günü ile ilgili resimli mesajlar ve sözler için tıklayın

Gündem haberlerinden haberdar olmak için 5haber'i sosyal ağlardan takip edin.

Facebook Sayfası içinTIKLAYINFacebook Grubu içinTIKLAYIN

5haber.com  | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.