ABD IŞİD'i Bombaların Anası Lakaplı 11 Tonluk Dev GBU-43 ile Vurdu

ABD Savunma Başkanlığından yapılan son dakika açıklamasında Afganstan'ın doğu bölgesinde bulunan IŞİD güçlerini "tüm bombaların anası" lakabıyla tanınan 11 tonluk dev GBU-43 bombası ile vurdu. İşte detaylar.

Yayınlanma:
ABD IŞİD'i Bombaların Anası Lakaplı 11 Tonluk Dev GBU-43 ile Vurdu

Amerika Birleşik Devletleri, IŞİD ile mücadelede bir son dakika operasyonu düzenlendi. ABD ordusu düzenlendiği sadlırıda, "tüm bombaların anası" lakabıyla tanınan 11 tonluk dev GBU-43 bombasını kullandı. ABD bu bombayı Afganistan'ın doğusunda bulunan terör örgütü IŞİD'e karşı kullandı. Bu silah, ABD'nin envanterindeki nükleer olmayan en güçlü bomba özelliğini taşıyor.

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Başkanlığı Sözcüsü tarafından bir son dakika açıklaması yapıldı. Sözcü Adam Stump, GBU-43 bombasının ilk kez sıcak çatışmada kullanıldığını ve MC-130 uçaklarından atıldığını kamuoyuna duyurdu.

Beyaz Saray Sözcüsü Spicer da konuyla ilgili olarak düzenlediği günlük basın toplantısında konuştu. Spicer, bombanın IŞİD'in tünellerini yok etmek için kullanıldığını ifade etti.

ABD Merkez Kuvvetler komutanlığı (CENTCOM), bombayı bölgede bulunan ABD ve Afgan güçlerine en az risk oluşturacak biçimde planlayarak kullandıklarını vurguladı. CENTCOM, sivillerin zarar görmemesi için gerekli tüm önlemlerin alındığını belirtti.

GBU-43/B bombasının Afganistan'ın doğusundaki Nangarhar bölgesindeki IŞİD'li militanlara karşı kullanıldığı açıklandı.

Orijinal ismi 'Massive Ordnance Air Blast' (Havada Patlamalı Dev Mühimmat) olan, ancak "Mother of all bombs" yani "tüm bombaların anası" ifadesiyle aynı baş harflere sahip olduğu için bu lakabı alan GBU-13 tipi patlayıcılar, Amerikan ordusunun elindeki nükleer olmayan en güçlü bomba olma özelliğini de taşıyor.

Son dakika haberlerinden gündem haberlerinden dünya haberlerinden ve daha fazlasından anında haberdar olmak için 5haber.com adresini takipte kalın.

5haber.com  |  Ankara

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.