AB'den Rusya'ya Yaptırım Paketi!

2022 yılının Şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı, 1 yılı geride bırakırken AB Konseyi, Rusya'ya karşı yapılacak 10.yaptırım paketini açıkladı. Yaptırım paketine ilişkin tüm detaylar haberimizde..

Yayınlanma:
AB'den Rusya'ya Yaptırım Paketi!

AB ülkeleri tarafından onaylanan yaptırım paketinde yaptırım listesine 87 kişi ve 34 kuruluş eklendi. 87 kişi, Rusya’nın askeri faaliyetler, siyasi kararlar, çocukların zorla evlat edinilmesi, dezenformasyon, Ukrayna'daki sivilleri hedef alan İnsansız Hava araçlarının geliştirilmesinden sorumlu kişiler. Bu kişilere seyahat yasağı getirildi. Ve tamamının mal varlığına dondurularak el konuldu.

Yaptırım Listesinde Kimler Yer Alıyor?

Yaptırım listesinde yer alan 87 kişinin içinde;

  • 19 Bakan Yardımcısı, 4 Duma milletvekili, Federal kurum başkanları ve çok sayıda yetkili var.
  • Ayrıca Rus askeri liderleri ve Ukrayna’da konuşlanan Wagner grubunun 2 komutanı ile; füze, uçak, İHA (İnsansız Hava Aracı), savaş gemisi ve kontrol sistemleri üretip Rusya’ya veren şirketler de yaptırım listesinde yer alıyor.
  • Ukrayna’nın yasa dışı ilhak edilmiş bölgelerindeki savcılar da bu listeye dahil edildi.
  • Rusya’daki büyük TV kanalları ve medya gruplarındaki üst düzey yöneticiler ile sunucular da bu listeye alındı.
  • Rusya’nın kullandığı İHA’ların Hazırlanması ve lojistik desteğinden bulunan 4 İran Vatandaşı da listeye girenlerden.

Yaptırım Listesinde Yer Alan Kuruluşlar

Alfa Bank- Ros Bank ve Tinkoff Bank, Rusya Ulusal Varlık Fonu ile Rusya Ulusal Reasürans şirketi yaptırım uygulanan kuruluşlardan.

10.yaptırım paketini ile birlikte kısıtlanan kişi sayısı 1473 olurken tedbir uygulanan kuruluş sayısı da 205 oldu. Yaptırım listesinde, Rusya’nın askeri ve teknolojik gelişimine katkıda bulunan çift kullanımlı ve ileri teknoloji ürünlerine de birtakım ihracat kısıtlamaları getirildi.

Bununla birlikte Rus silah sistemlerindeki elektronik bileşenler ve belirli nadir toprak elementleri ve termal kameralar yasaklandı. Pakette Rusya’ya yüksek gelir sağlayan bitümlü, asfalt ve sentetik kauçuk gibi bazı ürünlere de ithalat yasağı getirildi.

Ayrıca Rus vatandaşlarının AB ülkelerindeki kritik şirketlerin yönetimlerinde çalışmaları yasaklandı. Pakette, üye ülkelere Rusya Merkez Bankası’nın dondurulmuş varlıklarına yönelik yeni rapor hazırlama yükümlülükleri getirildi.

Ayrıca AB ile Rusya arasında doğrudan veya üçüncü ülkeler üzerinden yapılan özel uçuşların önceden bildirilmesi zorunluluğu getirildi.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.