Adana İncirlik Üssü Kapatılıyor mu ? Pentagon'dan Açıklama Geldi

Koalisyon güçlerinin Fırat Kalkanı Harekatı'na gerekli desteği vermemesi İncirlik Üstü ile ilgili Türkiye'nin bir tasarrufu olup olmayacağını akıllara getirdi. İşte bu konu hakkında yapılan açıklamalar.

Yayınlanma:
Adana İncirlik Üssü Kapatılıyor mu ? Pentagon'dan Açıklama Geldi

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık T-129 Atak Helikopteri teslimat töreninin çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir basın mensubunun , Koalisyon güçlerinin Suriye'nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı Harekatı'na gerekli desteği vermediği'ne yönelik açıklamaları hatırlatması ve bu kapsamda İncirlik Üssü'ne yönelik bir tasarruf olup olmayacağını sorması üzerine Işık,

"Müttefik ülkelerin, özellikle NATO'da uzun yıllar birlikte olduğumuz ülkelerin, DEAŞ ile mücadele için koalisyon oluşturmuş ülkelerin DEAŞ'a karşı mücadelede son derece kritik bir yer olan El Bab'a karşı Türk Silahlı Kuvvetlerinin desteğiyle Özgür Suriye Ordusu'nun başlattığı bu operasyona destek vermemesi doğrusu düşündürücü. Daha doğrusu arzu edilen desteği vermemesi düşündürücü" diye konuştu.

''TÜRKİYE İÇERİSİNDE İNCİRLİK ÜSSÜ SORGULANIR OLDU ''

"Bu, kamuoyunda ciddi bir hayal kırıklığı oluşturuyor. Biz müttefiklerimize de bunu da söylüyoruz, 'Siz bu noktada hem DEAŞ ile mücadele ettiğinizi ifade ediyorsunuz hem de istenen, arzu edilen desteği vermiyorsunuz. Bu da kamuoyunda sizin DEAŞ ile mücadelede samimiyetinizin sorgulanmasına sebep oluyor.' Bu, tabii ki Türkiye içerisinde de İncirlik'in de sorgulanmasına sebep oluyor. Ancak bizim uzun dönemli bir ittifak ilişkimiz var, sorunlarımızı oturarak, konuşarak çözmek durumundayız. Bu konuyla ilgili de gerek askerden askere gerekse sivilden sivile görüşmelerimiz sürüyor. Ümit ederiz ki başta ABD olmak üzere bütün koalisyon güçleri, Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekatı'nda ihtiyaç duyduğu hava desteği ve diğer desteği verir. Bu noktada gereken adım daha fazla gecikmeden atılmış olur."

ABD'nin İNCİRLİK YANITI

Öte yandan İncirlik Üssü ile ilgili tartışmalar ABD'ye de yansıdı. İncirlik Üssü ile ABD'nin ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı Koalisyon'un sözcüsü Albay John Dorrian, Türkiye'nin İncirlik'teki ABD üssünü kapatmasının ya da ABD'nin buradan yaptığı hava operasyonlarını sınırlandırmasının IŞİD'le mücadele açısından felaket olacağını söyledi. Dorrian, dün Pentagon Sözcüsü Peter Cook'un "Fırat Kalkanı'nda Türkiye'ye 'güç gösterisi'yle destek verildi" çıkışına da açıklık getirdi.

Ayrıca bugün Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da İncirlik Üssü'yle ilgili süren tartışmalara değindi. 24 televizyonunda konuşan Kalın, "İncirlik'i kapatıyoruz deme hakkımız her zaman var" dedi.

Pentagon'dan Açıklama

Pentagon sözcüsü Peter Cook, İncirlik üssünün kullandırılmasını ABD’nin takdirle karşıladığını ve bu durumun devam etmesini umduklarını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook yaptığı açıklamada, “Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’nin güneyindeki İncirlik Hava Üssü’nü kullandırmasını takdirle karşılamakta ve bu durumun devam etmesini ummaktadır” ifadesini kullandı. Cook, “İncirlik üzerinden operasyonlar düzenliyor ve bunun devam etmesini istiyoruz” dedi.

Adana İncirlik Hava Üssü nerede ve ne zaman kuruldu ?

İncirlik Hava Üssü'nün kurulması kararı Aralık 1943 İkinci Kahire Konferansı sırasında alınsa da inşaatı İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra başladı. Amerikan Ordusu Mühendisler Kolordusu 1951 baharında İncirlik Hava Üssü inşaatına başladı. ABD Hava Kuvvetleri, başlangıçta orta ve ağır bombardıman uçakları için acil evreleme ve kurtarma yeri olarak kullanmayı planladı. Türk Genelkurmay ve ABD Hava Kuvvetleri Aralık 1954 yılında yeni Hava Üssü için ortak kullanım anlaşmasını imzaladı. 21 Şubat 1955 tarihinde, Hava Üssü'nün resmi adı olarak Adana Hava Üssü seçildi. Hava Üssü'nün konuk birimi olarak 7216. Hava Üssü filosuydu. Bu Hava Üssü 28 Şubat 1958 tarihinde "İncirlik Hava Üssü" adını almıştır. 15 Eylül 1997'de Kuzey Irak'a düzenlenen Operasyon Kuzey İzleme'de 39. Hava Kanat Komutanlığındaki mülkleri desteklemek ve komuta etmek için kullanılır hale getirildiği belirtildi.

İncirlik Hava Üssü  Adana ilinin İncirlik beldesinde bulunan bir hava üssüdür. Adana şehir merkezinin 8 km doğusunda ve Akdeniz'e 56 km mesafededir. Birincil olarak Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan üs, Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılmaktadır. Avrupa'da taktik nükleer silahlar bulunduran altı NATO üssünden biridir.

1951 yılında inşaatına başlanan İncirlik Üssü, Aralık 1954'de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Amerikan Hava Kuvvetleri'nin hizmetinde ortak kullanıma açıldı.

Kaynak: wikipedia.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.