Amerika Düşürdüğü Casus Balonun Fotoğraflarını Yayınladı

Geçtiğimiz günlerde Amerika tarafından düşürülen ve Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasında çatışmaya yol açan balonun fotoğrafı yayınlandı. Üstelik bu fotoğrafın da Amerika Birleşik Devletleri, tarafından Çin balonunun imha edilmeden önceki fotoğrafı olması da dikkatlerden kaçmadı.

Yayınlanma:
Amerika Düşürdüğü Casus Balonun Fotoğraflarını Yayınladı

Açıklama En Üst Askeri Mecradan Geldi

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 4 Şubat'ta düşürülen Çin'e ait yüksek irtifa balonunun fotoğraflarını yayınladı.

Yirmi gün sonra ordu, balonun düşürülmesinden bir gün önce bir U-2 savaş uçağı pilotu tarafından çekilen fotoğrafları yayınladı. Uçağın kokpitinden çekilen fotoğraflar balonun Güney Carolina açıklarında düşürüldüğünü gösteriyor.

Mahkemede Delil Olarak Kullanılacak

Balonun daha yüksek bir noktasından çekilen fotoğraflarda pilotun kaskı, kokpitin içi ve uçağın kanadı da görülüyor. ABD Kuzey Komutanlığı (NORTHCOM), 4 Şubat'ta Güney Carolina açıklarında düşürülen Çin'e ait yüksek irtifa balonunun enkazının denizden çıkarıldığını ve analiz için Federal Soruşturma Bürosu (FBI) laboratuvarına gönderildiğini açıkladı.

Çin'e ait yüksek irtifa balonunun ABD hava sahasından geçtikten bir süre sonra ABD'nin nükleer silahlarının bulunduğu Montana üzerinde tespit edilmesi Washington ile Pekin arasında diplomatik krize yol açmıştı.

cinden-abdye-casus-balonu-krizinin-iliskilere-verdigi-zarari-onarma-cagrisi.jpg

4 Şubat'ta ABD Hava Kuvvetleri'ne ait bir F-22 jeti balonu Güney Carolina açıklarında vurarak düşürdü. Bunun sonucunda ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çin ziyaretini erteledi.

Meteorolojik Araştırma Balonu mu?

Çin, balonun meteorolojik araştırma amacıyla ABD hava sahasına girdiğini ve askeri ya da casusluk amaçlı olmadığını iddia etti. ABD Savunma Bakanlığı ise balonun mobil olduğunu ve istihbarat verileri toplamış olabileceğini iddia etti.

Yalnız bu konuda net bir durum söz konusu olmadı. Hali hazırda dünyanın pek çok ülkesi meteorolojik araştırmalar için bu şekilde balonlar kullanmakta. Yalnız bu balonların bazıları doğrudan, istihbarat amacıyla da kullanılabiliyor. Gerçekte ne amaç için kullanıldığının tespiti ise şimdilik mümkün olmayacak gibi görünüyor.

Çünkü Amerika ilk andan itibaren bu balonun bir istihbarat balonu olduğuna emin ve yaptığı açıklamalarda bunu destekler nitelikte görünüyor. Daha net bir bilgi almak için muhtemelen benzer bir balon görüp patlatılmadan incelemek gerekecek…

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.