Anayasa Değişikliği 10. Madde Nedir? 10. Madde ile Ne Değişecek?

Anayasa değişikliğinin 10. maddesi ile neler değişecek? 10. maddenin içeriği nedir? İşte anayasa değişikliği teklifinin 10. maddesi.

Yayınlanma:
Anayasa Değişikliği 10. Madde Nedir? 10. Madde ile Ne Değişecek?

Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesini ön gören anayasa değişikliği teklifi için 16 Nisan Pazar günü ülke genelinde sandık başına gidecek. Referandum öncesinde ise, ülke genelinde milyonlarca vatandaş, sandık başına henüz gitmeden hangi oyu kullanacağını belirledi. Ancak anayasa değişikliği için gidilecek olan referandumda evet oyu mu yoksa hayır oyu mu kullanacağını belirlememiş vatandaşlarda azımsanmayacak derecede çok olduğu gözler önünde. Anekt şirketleri tarafından yapılan referandum anketlerinde bu oranın yüzde 10'un üzerine olduğu ortaya çıktı. Kararsız olanların yanı sıra evet veya hayır diyenlerin de internet üzerinde en en çok araştırdığı konulardan biri de anayasanın değişecek olan maddeleri oldu.

Geçtiğimiz ay Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda  konuşulan ve oylaması tamamlanan, ardından da onaylanması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderilen anayasa değişikliği teklifi, Resmi Gazete'de yayımlan ve son olarak oylanmak üzere halka sunuluyor. Yapılması planlanan anayasa değişikliğinde 18 madde değişecek. Biz de 5haber.com ekibi olarak anayasa maddelerini sizler için tek tek ele aldık. İşte yeni anayasada değişecek 10. maddenin içeriği:

Anayasa değişikliği teklifinin 10. maddesi ile "cumhurbaşkanı yardımcılığı" makamı geliyor. Madde, Cumhurbaşkanına, seçildikten sonra bir veya daha fazla cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilmesi yetkisi veriyor

Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması durumunda 45 gün içinde cumhurbaşkanı seçimine gidilecek. Yenisi seçilene kadar cumhurbaşkanı yardımcısı, cumhurbaşkanlığına vekalet edecek ve cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanabilecek. Genel seçime 1 yıl ve daha az kalmışsa, TBMM seçimi de cumhurbaşkanı seçimiyle yenilemesi yapılabilecek.

5haber.com  |  Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.