Anayasa Değişikliği 12. Maddesi Nedir? (Cumhurbaşkanına OHAL Yetkisi Veren Maddenin Detayı)

Anayasa değişikliği teklfinin 12. maddesi nedir? 12. Madde ile neler değişecek? Cumhurbaşkanına OHAL yetkisi veren maddenin detayları nelerdir? İşte değişiklik teklifinin 12. maddesi.

Yayınlanma:
Anayasa Değişikliği 12. Maddesi Nedir? (Cumhurbaşkanına OHAL Yetkisi Veren Maddenin Detayı)

Anayasanın bazı maddelerinde değişiklik yapılması için gidilecek olan referanduma her geçen gün yaklaşılırken vatandaşlar, neye evet ya da hayır oyu vereceğini araştırmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesini ön gören anayasa değişikliği için Türkiye 16 Nisan Pazar günü sandığa gidecek.

16 Nisan günü düzenlenecek olan referandum öncesi, ülke genelinde milyonlarca vatandaş, sandık başına henüz gitmeden hangi oyu kullanacağını belirledi. Fakat henüz referandumda evet oyu mu yoksa hayır oyu mu kullanacağını belirlememiş vatandaşlarda azımsanmayacak derecede çok olduğu ortaya çıktı. Anketlerde bu oranın yüzde 10’un üzerine olduğu belirlendi. Kararsız olanların yanı sıra evet veya hayır diyenlerin de internet üzerinde en en çok araştırdığı konulardan başında anayasanın değişecek olan maddeleri oldu.

Geçtiğimiz ay Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) görüşülen ve iki defa oylaması yapılan, ardından da onaylanması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderilen anayasa değişikliği teklifi, Resmi Gazete’de yayımlan ve son olarak oylanmak üzere halka sunuluyor. Yapılması planlanan anayasa değişikliğinde 18 madde değişecek. Biz de 5haber.com ekibi olarak anayasa maddelerini sizler için tek tek ele aldık. İşte yeni anayasada değişecek 12. maddenin içeriği:

Hazırlanan anayasa taslağının 12. maddesine göre Cumhurbaşkanının; doğal afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinin yanı sıra savaş, savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi, seferberlik, ayaklanma, vatan veya cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın, ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren şiddet hareketlerinin yaygınlaşması; anayasal düzeni veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerinin ortaya çıkması; şiddet olayları nedeniyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması durumunda yurdun tamamında veya bir bölgesinde Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edebilecektir.

5haber.com  |  Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.