Anayasa Değişikliği 15 ve 16. Maddeleri Nedir? (Bütçe ve Hükümet Sistemi Maddeler)

Anayasa değişikliği teklifinin 15. ve 16. maddeleri hangi hükümleri değiştiriyor. İşte 15 ve 16. maddeler ile yapılacak olan değişiklikler.

Yayınlanma:
Anayasa Değişikliği 15 ve 16. Maddeleri Nedir? (Bütçe ve Hükümet Sistemi Maddeler)

Anayasa değişikliği teklifi 15 ve 16. maddeleri nedir? Anayasa değişikliğinin 15. maddesi ile neler değişecek. 16. Madde ile hangi hükümler anayasaya eklenecek?

Anayasada değişiklik yapılması için düzenlenecek olan referanduma adım adım yaklaşılırken vatandaşlar, neye evet ya da hayır oyu vereceğini araştırmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesi için yapılacak olan anayasa değişikliği, 16 Nisan Pazar günü halk oylamasına sunulacak.

16 Nisan günü düzenlenecek olan referandum öncesi, milyonlarca vatandaş, sandık başına henüz gitmeden hangi oyu kullanacağını belirledi. Fakat referandumda evet oyu mu yoksa hayır oyu mu kullanacağını belirlememiş vatandaşlarda azımsanmayacak derecede çok olduğu ortaya çıktı. Anketlerde bu oranın yüzde 10’un üzerine olduğu belirlendi. Kararsız olanların yanı sıra evet veya hayır diyenlerin de internet üzerinde en en çok araştırdığı konulardan başında anayasanın değişecek olan maddeleri oldu.

TBMM'de görüşülen ve iki defa oylaması yapılan, ardından da onaylanması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderilen anayasa değişikliği teklifi, Resmi Gazete’de yayımlan ve son olarak oylanmak üzere halka sunuluyor. Yapılması planlanan anayasa değişikliğinde 18 madde değişecek. Biz de 5haber.com ekibi olarak anayasa maddelerini sizler için tek tek ele aldık. İşte yeni anayasada değişecek 15. ve 16. maddenin içeriği:

15. Madde (Cumhurbaşkanına Bütçe Yetkisi Veren Madde)

Bu madde ile kamu idareleri ve kamu iktisadi teşebbüsleri dışındaki kamu tüzel kişilerinin harcamaları yıllık bütçelerle yapılacak.

Bütçe kanununda, bütçeyle ilgili hükümler dışında hiçbir hüküm yer almayacak. Cumhurbaşkanı bütçe kanun teklifini, mali yılbaşından en az 75 gün önce Meclise sunacak. Bütçe teklifi, Bütçe Komisyonunda görüşülecek. Komisyonun 55 gün içinde kabul edeceği metin, Genel Kurulda görüşülecek ve mali yılbaşına kadar verilecek.

16. Madde (Yeni Hükumet Sistemi)

Teklifin 16. maddesinde ise önerilen yeni hükumet sistemine uyum için anayasanın farklı maddelerinde bulunan ibareler değişiyor.

5haber.com  | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.