Anayasa Değişikliği 17 ve 18. Maddeleri Nedir? (17 ve 18. Maddeler ile Ne Değişecek?)

Anayasa değişikliği teklifi 17. ve 18. maddesi nedir? Anayasanın 17 ve 18. maddesi ile neler değişecek? İşte yeni anayasanın 17 ve 18. maddeleri ile yapılacak değişiklik.

Yayınlanma:
Anayasa Değişikliği 17 ve 18. Maddeleri Nedir? (17 ve 18. Maddeler ile Ne Değişecek?)

Anayasada değişiklik yapılması için düzenlenecek olan referanduma her geçen gün yaklaşılırken vatandaşlar, neye evet ya da hayır oyu vereceğini araştırmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesini ön gören anayasa değişikliği için Türkiye 16 Nisan Pazar günü sandığa gidecek. 16 Nisan günü düzenlenecek olan referandum öncesi, Türkiye genelinde milyonlarca vatandaş, sandık başına henüz gitmeden hangi oyu kullanacağını belirledi. Fakat referandumda evet oyu mu yoksa hayır oyu mu kullanacağını belirlememiş vatandaşların sayısının da çok olduğu ortaya çıktı. Anketlerde bu oranın yüzde 10’un üzerine olduğu belirlendi. Kararsız olanların yanı sıra evet veya hayır diyenlerin de internet üzerinde en en çok araştırdığı konulardan başında anayasanın değişecek olan maddeleri oldu.

Geçtiğimiz ay Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) görüşülen ve iki defa oylaması yapılan, ardından da onaylanması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderilen anayasa değişikliği teklifi, Resmi Gazete’de yayımlan ve son olarak oylanmak üzere halka sunuluyor. Yapılması planlanan anayasa değişikliğinde 18 madde değişecek. Biz de 5haber.com ekibi olarak anayasa maddelerini sizler için tek tek ele aldık. İşte yeni anayasada değişecek 17 ve 18. maddenin içeriği:

17. Madde

Bu maddeye göre TBMM'nin bir sonraki seçimi ve cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacak. Seçimin yapılacağı güne kadar milletvekillerinin ve cumhurbaşkanının görevi devam edecek. Meclisin seçim kararı alması halinde, 27'nci Yasama Dönemi Milletvekili Genel Seçimi, cumhurbaşkanı seçimi ile birlikte yapılacak.

19. Madde

Bu madde de ise "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesileceğine" dair hükmün kaldırılması, değişikliğin yayımı tarihinde; mevcut anayasada Bakanlar Kurulu, sıkıyönetim, tasarı, kanun hükmünde kararname, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ibarelerinin kaldırılmasına dair değişiklikler de TBMM ve Cumhurbaşkanı seçimleri sonucunda Cumhurbaşkanının görevi başladığı tarihte yürürlüğe alınacaktır.

5haber.com   | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.